Ga naar hoofdinhoud

Cummins treedt toe tot alliantie waterstofmotoren

Cummins heeft aangekondigd dat het is toegetreden tot de Allianz Wasserstoffmotor, een initiatief dat vertegenwoordigers van de industrie in heel Europa samenbrengt om het onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame waterstof verbrandingsmotortechnologie te ondersteunen.

Als leverancier van energieoplossingen kan Cummins zich bij de alliantie aansluiten met ervaring in de ontwikkeling en productie van verbrandingsmotoren, alsook in waterstofbrandstofcel-, accu-elektrische en aandrijvingstechnologieën. Het bedrijf kondigde onlangs de ontwikkeling aan van een brandstofonafhankelijke motorreeksen die waterstofverbrandingsmotoren met een cilinderinhoud van 6,7 tot 15 liter zullen omvatten voor zowel on-road- als off-roadtoepassingen. Daarnaast is Cummins’ joint venture-partnerschap met waterstofopslagspecialist Nproxx een belangrijke bron voor de integratie van waterstofmotoren met de waterstoftanks en het brandstofsysteem van het voertuig.

CO2-neutraliteit

Jonathan Atkinson, Cummins Executive Director, On-Highway Europe: “Wij zijn verheugd deel te nemen aan de alliantie en kijken ernaar uit met de andere leden samen te werken om het koolstofvrij maken van de transportsector te bevorderen. Verbrandingsmotoren zijn efficiënt, robuust en kunnen continu onder zware belasting werken – eigenschappen die ook met waterstof als brandstof kunnen worden toegepast. Deze voordelen, gecombineerd met de CO₂-neutraliteit, betekenen dat waterstof het potentieel heeft om een belangrijke rol te spelen bij het koolstofvrij maken van zowel commerciële als industriële toepassingen.”

Evolutie

Waterstofmotoren zijn een evolutie van een reeds lang bestaande, betrouwbare technologie die een snellere invoering in een breder scala van markten en toepassingen mogelijk zou kunnen maken. Snel tanken verhoogt ook de beschikbaarheid van voertuigen en machines en ondersteunt de inzet in een verscheidenheid van toepassingen.

Leden van de alliantie

Naast Cummins bestaat de alliantie uit grote automobielbedrijven, industrieleveranciers en academische instellingen, waaronder Bosch, Daimler Truck en het Karlsruhe Institute of Technology. De oprichting van de Hydrogen Engine Alliance/Allianz Wasserstoffmotor in januari 2022 toont het duidelijke belang aan van de markt voor waterstofaandrijflijnen en de rol ervan in een duurzamere toekomst.

Technologische vrijheid

Prof. Dr. Thomas Koch, voorzitter van de alliantie: “Als bedrijf dat bekend staat om zijn vermogen op het gebied van verbrandingsmotoren en zijn inzet voor toekomstige kracht – zijn we verheugd Cummins te mogen verwelkomen in de Allianz Wasserstoffmotor. Technologische vrijheid zal een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van onze wereldwijde klimaatdoelstellingen. Dit initiatief bundelt de expertise van de belangrijkste spelers uit de industrie om een snelle en efficiënte ontwikkeling van waterstof als gunstige krachtbron te bevorderen.”

Het doel van Cummins om de technologie van de waterstofmotor verder te ontwikkelen is slechts één deel van haar “Destination Zero-strategie” – de belofte van het bedrijf om de vermindering van CO2-emissies door een brede waaier van aandrijvingsoplossingen te steunen. Cummins ontwikkelt niet alleen emissievrije en CO2-arme aandrijfsystemen, maar boekt ook vooruitgang op het gebied van de productie van waterstof, via elektrolysertechnologieën die al in Europa en Noord-Amerika in gebruik zijn.

Bron: AT-Aandrijftechniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer