DHL Express gaat voor Apple rijden met DAF/VDL op waterstof • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DHL Express gaat voor Apple rijden met DAF/VDL op waterstof

DHL Express gaat tussen Breda en Brussel een DAF CF met brandstofcelsysteem van VDL in zetten. De pilot vindt plaats in samenwerking met Apple en Nassau Sneltransport in het kader van het H2-Share programma.

Het doel van het programma is de ontwikkeling van emissievrije zware bedrijfsvoertuigen op waterstof voor logistieke toepassingen te vergemakkelijken en praktische ervaring op te doen in verschillende regio’s. Het creëert een internationale proeftuin en basis voor de ontwikkeling van de emissievrije industrie van zware bedrijfsvoertuigen.

“In een geglobaliseerde wereld zijn duurzame en schone brandstoffen essentieel voor een klimaatneutrale logistiek. Niet alleen voor zee- en luchtvracht, maar ook voor wegtransport, omdat dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Alberto Nobis, CEO DHL Express Europe. “Daarom zetten we ons niet alleen in voor de elektrificatie van onze vloot, maar investeren we ook in de ontwikkeling van alternatieve aandrijfsystemen voor lange afstanden. Het project toont aan dat we een echt emissievrije logistiek in Europa kunnen realiseren als we onze krachten bundelen en voortbouwen op ervaring.”

Terwijl batterij-elektrische vrachtwagens efficiënt kunnen werken in het kader van last-mile delivery, zijn brandstoffen uit hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof essentieel voor zero-emission op langere afstand. Vanwege hun enorme potentieel test DHL Express nu een zwaar voertuig met een brandstofcel range extender van VDL. De vrachtwagen, die wordt ingezet  door het Nederlandse Nassau Sneltransport, legt dagelijks een afstand af van ongeveer 200 km en rijdt daarbij de grensoverschrijdende route tussen Nederland en België. In het kader van het project tankt de truck dagelijks in Breda bij een mobiel tankstation van Wystrach. Hij vervoert leveringen van DHL Express-klant Apple. Tijdens de proeffase kan met de nieuwe technologie tot 350 ton CO2 worden bespaard.

In lijn met zijn routekaart voor duurzaamheid investeert Deutsche Post DHL Group fors in het gebruik van alternatieve brandstoffen. Waterstof opent volgens de vervoerder een nieuwe markt en kan bijdragen tot groene transportoplossingen. Inzichten uit het project helpen het potentieel van dit brandstofalternatief te evalueren en ondersteunen besluitvormingsprocessen.

TTM.nl reed vorig jaar al een stuk met de DAF H2 toen deze werd ingezet door Breytner en Vlot Logistics.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer