Ga naar hoofdinhoud

Ford Trucks gaat voor F-Max op waterstof

Ford Trucks wil haar F-Max in de toekomst ook met een brandstofcel en waterstof als brandstof op de markt brengen. Dat meldt de fabrikant bij het aangaan van een partnerschap met Ballard Power Systems uit Canada.

Ford Trucks gaat met Ballard Power Systems een Fuel Cell Electric-Powered (FCEV) F-Max ontwikkelen als onderdeel van EU Horizon Europe ZEFES (Zero Emission Freight EcoSystem), een zero-emission logistiek project waaraan Ford deelneemt met de visie om baanbrekend werk te verrichten op het gebied van toekomstige transportoplossingen. Ford Trucks zal met Ballard samenwerken aan de levering en ontwikkeling van brandstofcellen binnen dit project.

Ballard Power Systems, gevestigd in Canada, en Ford Trucks hebben een intentieverklaring (LoI) ondertekend die een eerste aankooporder omvat voor twee FCmove-XD 120 kW brandstofcelmotoren, waarvan de levering gepland staat voor 2023.

Ford Trucks is van plan om de F-Max met brandstofcelmotor in Turkije te ontwikkelen en te produceren. De F-Max is het eerste brandstofcelvoertuig van Ford Trucks en zal naar verwachting in 2025 beginnen met demonstraties van de Europese Ten-T corridor, in lijn met de doelstellingen van het ZEFES-project. Dat de F-Max zich leent voor een toepassing met waterstof bleek ook al uit andere initiatieven.

Ford Trucks test momenteel voor het eerst waterstofverbranding met een eigen Single Cylinder Research Engine voor zware bedrijfsvoertuigen. De eerste activiteiten voor het opstarten en ontsteken van de motor zijn met succes afgerond. Ford Trucks blijft zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van Zero Emissie motoren.

De F-Max, volledig ontwikkeld en geproduceerd door ingenieurs van Ford Trucks, zorgde voor een opmerkelijke doorbraak op de internationale markten door het winnen van de ‘2019 International Truck of the Year’ award, ’s werelds meest prestigieuze award voor bedrijfsvoertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer