Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Eerste waterstoftrucks de weg op in Nederland

Afgelopen week zijn in Brabant de eerste waterstoftrucks gepresenteerd die in Nederland gaan rijden. Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer gaan afval inzamelen met waterstof aangedreven huisvuilauto’s. Deze proef is de eerste in een reeks van tien in Europese steden.

De waterstoftrucks zijn op basis van de DAF CF gebouwd door E-trucks Europe, met ondersteuning van Hydrogenics. Beide waterstofvoertuigen zijn de eersten in Europa (samen met een truck in Groningen), die een kenteken kregen en die in de normale dienstregeling van de afvalinzameling gaan meedraaien. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy!, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

De Europese Commissie stelt steeds striktere milieueisen aan voertuigen, waaronder het terugdringen van emissies (uitstoot van CO2, fijnstof) in de transportsector. Dit heeft ook impact op de inzameling van het huishoudelijke afval. Voor de inzameling hiervan rijden er hiervoor vrachtwagens door woonwijken en het buitengebied. Dat heeft invloed op de kwaliteit van de leefomgeving. Dit vraagt om innovatieve oplossingen.

Zo werd op 21 maart jl. het convenant ‘Duurzame voertuigen in de Reinigingssector’ ondertekend, dat stelt dat openbare reinigingsvoertuigen zo snel mogelijk, uiterlijk in 2030, emissievrij moeten zijn.

Vuilniswagens op waterstof zijn zero-emissie (de enige uitstoot is waterdamp) en stil. Na twee dagen afval inzamelen wordt de waterstoftruck in slechts 10 minuten het voertuig weer volgetankt op het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond. Vervolgens kan het voertuig weer twee dagen autonoom zijn werk doen.

Het project Life ’N Grab Hy dat naast de ombouw en demonstratie van de trucks ook nog de demonstratie in 10 andere Europese steden (Rotterdam, Antwerpen, Keulen, Bolzano, …) omvat, wordt gefinancierd door het Europese LIFE programma met Grant Agreement nr. LIFE14 ENV/BE/000415 . Life is het Europese financieringsinstrument voor milieu en klimaat. De doelstelling van het Life is om bij te dragen in het implementeren, updaten, en ontwikkelen van Europees milieu- en klimaatbeleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer