Groningen haalt afval op met waterstoftruck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Groningen haalt afval op met waterstoftruck

De provincie Groningen kiest voor waterstoftrucks van E-trucks Europe in het dagelijks afvalbeheer. Groningen heeft naar eigen zeggen een sleutelpositie om waterstof (H2) de benodigde kickstart te geven en zo haar centrale rol in het Noordwest Europese energiesysteem te versterken.

De urgentie om de opwarming van de aarde te stoppen worden heeft van mondiaal tot lokaal niveau ambitieuze doelen gesteld. Om het klimaat te redden en over te schakelen op duurzame energievoorzieningen sloten de Verenigde Naties o.a. het Akkoord van Parijs, de Europese Unie stelde A Clean Planet for All op, Nederland voerde de klimaatwet in en sluit een Klimaatakkoord. Daarbij heeft Nederland besloten versneld van het aardgas af te gaan. Het is duidelijk dat het anders moet, vindt de regio Groningen.

Tussen nu en 2050 zal een overgang naar een volledig duurzaam energiesysteem gerealiseerd moeten worden.

Noord-Nederland wordt naar de wens van Groningen Europa’s eerste voorbeeld van een geïntegreerde klimaat neutrale economie, die is gebaseerd op waterstof. Groningen heeft namelijk een sleutelpositie om waterstof de benodigde kickstart te geven. Een belangrijke aanjager is de duurzaamheidsambitie, maar de ontwikkeling van de waterstofmarkt biedt ook enorme economische kansen, voor heel Nederland.

Groningen is vorig jaar begonnen met de aanschaf van één waterstoftruck van E-trucks Europe voor het afvalbeheer. Dit ondanks dat de infrastructuur er nog niet was. Inmiddels is die infrastructuur er wel en zijn er meerdere voertuigen in bestelling bij E-truck Europe. Het tweede waterstofvoertuig van E-trucks Europe voor het afvalbeheer staat momenteel op Ecomobiel tentoongesteld en wordt dit jaar nog in gebruik genomen door Groningen.

De waterstofvoertuigen voor het afvalbeheer komen voort uit een samenwerking met E-Trucks Europe. De trucks kunnen met een tankbeurt twee dagen operationeel worden ingezet.  Het tanken van het voertuig met 350 bar waterstof duurt slechts 10 minuten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer