Hyundai en Ineos willen samen waterstofeconomie versnellen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hyundai en Ineos willen samen waterstofeconomie versnellen

Hyundai Motor Company en Ineos hebben een intentieverklaring getekend om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om de wereldwijde waterstofeconomie te versnellen.

Hyundai en Ineos gaan samen de mogelijkheden onderzoeken voor de productie en levering van waterstof en de wereldwijde inzet van waterstoftoepassingen en -technologieën. Beide bedrijven zullen in eerste instantie proberen projecten in de openbare en particuliere sector te faciliteren die gericht zijn op de ontwikkeling van een waterstofwaardeketen in Europa.

Ook zal worden onderzocht of Hyundai’s brandstofcel kan worden ingezet voor de recent  aangekondigde Ineos Grenadier 4×4. Deze samenwerking is een belangrijke stap voor Ineos om vroegtijdig de mogelijkheden van verschillende aandrijflijnen te onderzoeken.

Hyundai’s eigen modulaire brandstofcel, die in testvoertuigen zal worden gebruikt is al betrouwbaar en efficient gebleken in de Hyundai NEXO SUV, de eerste  waterstof-SUV ter wereld met een groot actieradius. Hyundai is een toonaangevend bedrijf op het gebied van brandstofceltechnologie en is in 2013 als eerste ter wereld begonnen met de massaproductie van waterstof-elektrische voertuigen.

“De stap van Ineos naar de ontwikkeling van een elektrisch voertuig met een brandstofcel en een waterstof-ecosysteem is weer een mijlpaal in de richting van duurzaam en schoon vervoer,” zei Saehoon Kim, Senior Vice President en hoofd van het Fuel Cell Center van Hyundai Motor Company. “Hyundai is van mening dat dit een belangrijke koolstofarme optie is voor een groot aantal sectoren. We hopen ook dat onze decennialange expertise in waterstofcellen gecombineerd met de kennis van Ineos op het gebied van chemie de massaproductie van groene waterstof en brandstofcellen mogelijk maakt voor de Grenadier.”

Peter Williams Technology Director Ineos: “De overeenkomst tussen Ineos en Hyundai biedt beide bedrijven nieuwe mogelijkheden om een leidende rol te spelen in de schone waterstofeconomie. Het evalueren van nieuwe productieprocessen, technologie en toepassingen, gecombineerd met onze bestaande mogelijkheden, plaatst ons in een unieke positie om te voldoen aan de opkomende vraag naar betaalbare, koolstofarme energiebronnen en de behoeften van veeleisende 4×4-eigenaren in de toekomst.”

Ineos is onlangs een nieuw bedrijf gestart om schone waterstofcapaciteit in heel Europa te ontwikkelen en op te bouwen in het streven naar een koolstofvrije toekomst. Het bedrijf produceert momenteel 300.000 ton waterstof per jaar, vooral als bijproduct van zijn chemische productieactiviteiten.

Via zijn dochteronderneming Inovyn is Ineos Europa’s grootste bestaande operator van elektrolyse, een essentiele technologie die hernieuwbare energie gebruikt om waterstof te produceren voor energieopwekking, transport en industrieel gebruik. De ervaring in de opslag en verwerking van waterstof in combinatie met de bestaande kennis in elektrolysetechnologie, plaatst Ineos in een unieke positie op weg naar een koolstofvrije toekomst op basis van waterstof.

In 2018 kondigde Hyundai Motor Group in  zijn mid- tot langetermijn stappenplan aan, Fuel Cell Vision 2030, dat het de jaarlijkse productie van brandstofcelsystemen op waterstof zal verhogen tot 700.000 units in 2030.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer