MAN Engines, de motorafdeling van MAN, heeft een V12 diesel scheepsmotor omgebouwd naar een hybride krachtbron die zowel op waterstof als diesel kan lopen. Is dit ook wat voor de trucksector?
MAN bouwde een MAN D2862 LE428 om naar een D2862 LE448 voor gebruik op de Hydrocat 48, een schip voor personeelsvervoer. De motor heeft 1029 pk bij 2100 toeren. De ombouw bestond overigens enkel uit het retrofitten van het waterstofinjectiesysteem.
MAN Engines heeft onlangs zijn eerste twee dual fuel waterstofmotoren voor werkschepen in serie in bedrijf gesteld. De motoren zijn IMO Tier III-gecertificeerd en uitgerust met een uitlaatgasnabehandelingssysteem met selectieve katalytische reductie (Selective Catalytic Reduction). Beide V12-motoren zijn door MAN Engines voorbereid voor dual fuel-werking en door ontwikkelingspartner CMB.TECH (waar kennen we die ook al weer van?) aangevuld met een waterstofinjectiesysteem. De motor met lage emissie wordt gebruikt op ’s werelds eerste waterstofaangedreven crew transfer vessel (CTV), de Hydrocat 48 van Windcat Workboats.

“Het bijzondere aan onze technologie is dat we een conventionele dieselmotor gebruiken, die niet geoptimaliseerd hoeft te worden voor waterstof”, zegt Werner Kübler, hoofd ontwikkeling bij MAN Engines. Er wordt dus een beproefde V12-scheepsmotor gebruikt waarbij waterstof via een adapter in de laadlucht wordt gebracht en aan de verbrandingscyclus wordt toegevoegd. Het verbrandingsproces wordt daarbij op gang gebracht volgens het dieselprincipe, dat de inspuiting van ongeveer 5 procent dieselbrandstof vereist. De parameters van de diesel common rail inspuiting zijn hier geoptimaliseerd voor dual fuel werking. “MAN Engines heeft een jarenlange ervaring in de ontwikkeling van brandstofbesparende en betrouwbare dieselmotoren, ook voor werkschepen. Voortbouwend op deze ervaring zijn we erin geslaagd om ook bij dual fuel-bedrijf de beste verbruikswaarden te bereiken en hetzelfde bedrijfsgedrag te garanderen als bij dieselbedrijf bij volle belasting. Tegelijkertijd verminderen we ook de CO2-uitstoot door het gebruik van waterstof met gemiddeld ongeveer 50%, en zelfs tot 80% als piekwaarde”, voegt Kübler toe.
Een ander voordeel van het gebruik van de conventionele en geavanceerde dieselmotor is de gebruikelijke eenvoudige bediening wat betreft onderhoud en service. Bovendien kan de zuivere dieselwerking zonder onderbreking doorgaan als bijvoorbeeld de waterstofvoorraad uitgeput is. Beschikbaarheid, rijcomfort en bedrijfsveiligheid zijn dus altijd gegarandeerd op het hoge niveau waar een traditionele dieselmotor om bekend staat.

MAN Engines biedt zijn klanten en partners oplossingen zoals het “MAN Smart HYBRID Experience” hybride systeem of motoren voor gas/elektrische aandrijving, om bij te dragen aan CO2-reductie en duurzame scheepvaart. Nu de MAN D2862 LE448 dual fuel motoren voor werkschepen klaar zijn voor serieproductie, is in dat opzicht een nieuwe mijlpaal bereikt. “Door te beginnen met dual fuel verbrandingsmotoren kunnen we waterstoftechnologie operationeel maken in de industrie en een kick-start geven aan de verdere ontwikkeling van de technologie, regelgeving, toeleveringsketen, etc.”, zegt Willem van der Wel, Managing Director van Windcat Workboats.
