De Amerikaanse start-up Nikola Motor Company organiseerde onlangs een eigen tweedaags event om haar plannen voor waterstof- en batterij-elektrische vrachtwagens te presenteren. TTM.nl was erbij en keek de ogen uit. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_3_12]
Nikola is een Amerikaans bedrijf, opgezet door de bevlogen CEO Trevor Milton , met ook een Amerikaanse stijl van communiceren. Groot, groter, grootst is ook hoe Nikola denkt, al is de wijze waarop het met potentiële klanten omgaat anders dan bijvoorbeeld Tesla. Dat vraagt voor de Semi fikse aanbetalingen, maar Nikola doet dat niet. Daarom hebben diverse Nederlandse en Belgische transportbedrijven al reserveringen gedaan voor de Europese Nikola Tre.
Future
Zij geloven dus volop in de beloften van de Nikola Motor Company. Maar wat omvatten die precies? ‘The future of trucking’ klinkt heel fantastisch, dus laten we eens even zien hoe de Nikola Two en de Tre eruitzien en zijn opgebouwd.
De Two is echt een truck voor de Amerikaanse markt, voorzien van een kenmerkende neus. Niet zo’n serieuze torpedoneus, wel een die ontworpen is met oog voor aerodynamica. Tijdens Nikola World werd er een rijdende demonstratie gegeven van de Two. Daarbij valt het moderne, bijna futuristische uiterlijk erg op. De Two ziet er er gewoon goed uit, al gaan we hem in Europa nooit zien. De Two is tijdens de demo uitgerust met de brandstofcel aandrijflijn. Daar merk je weinig van als de Two langszoeft, want behalve wat bandengeruis en gekraak van de oplegger horen we niks. Even later staat de Two stil en kunnen we een rondje eromheen lopen. De truck ziet er solide uit, en modern ook, met een soortgelijk MirrorCam systeem als de nieuwe Mercedes-Benz Actros (zie pagina 60), afkomstig van Bosch. Van de aandrijflijn is aan de buitenkant maar weinig te zien. Nikola kantelt gedurende heel het event niet één cabine en zo zien we geen aandrijflijn of waterstoftanks. Wel zien we e-axles bij de achterassen van de 6×2 Two, afkomstig van Bosch. De achterzijde van de trekker ziet er ronduit futuristisch uit, met een soort diffuser en weinig verlichting. Wel is de naam Nikola in LED weergegeven. Van binnen ziet de Two er al net zo futuristisch uit. Het dashboard is voorzien van grote digitale schermen, plus aan de A-stijlen twee schermen voor de weergave van de MirroCams. Midden op het dashboard zien we een scherm dat een 360 graden beeld van de truck biedt. Het dashboard, maar ook de rest van het interieur, maakt een solide indruk, met leer op het dashboard en hout op de vloer. De Two in de demonstratie is uitgevoerd als dagcabine, dus achter de stoelen zien we geen bed of bergruimte.
Metaal en hout
De Two is voor de Amerikaanse markt, de Tre (Noors voor drie) is bedoeld voor de Europese markt. Het is dan ook een echte frontstuurtruck. De door Steve Jennes ontworpen truck ziet er supermodern en uitte online meteen lof van zowel transporteurs als chauffeurs. Daar kunnen we wel in meegaan. De voorzijde zit vol met functionele en esthetische LED-verlichting, wat de Tre ook een futuristisch uiterlijkt geeft. De N is als logo groot in de grille aanwezig. Aan de zijkant van de cabine zien we sleuven in de carrosserie die wel wat weg hebben van Scandinavisch design. Ook de Tre heeft camera’s in plaats van spiegels. Aan de achterzijde van de 4×2 trekker zien we doorgetrokken zijfenders die de achterwielen afschermen. We gaan voor de Tre op de knieën. Niet uit eerbied, maar omdat we het chassis willen bekijken. Da’s een tegenvaller: we zien enkel metaal en hout. De Tre ziet er indrukwekkend uit, maar is een leeg omhulsel. Het interieur kunnen we bekijken in een mock-up van de cabine. Van binnen ziet de Tre er net zo futuristisch uit als de Two, maar iets beheerster. Nog steeds domineren schermen, achter het stuur en één van A3-formaat in het dashboard. Daar zit ook een grote start-knop. Een bedieningselement voor een transmissie zien we niet, dus dat zal in de toekomst ook wel via een touchscreen gaan. De Nikola Tre heeft twee bedden, waar de Amerikanen heel trots op zijn. Tegen de wanden zien we schermen voor info en vermaak, plus een soort mini-beamer met het woord ‘Cinema’ er op. We krijgen uitgelegd dat vanuit de ruimte boven de voorruit nog een scherm naar beneden kan zakken waar films of andere media op geprojecteerd kunnen worden. Zo kun je nog eens relaxed 45 uur in de cabine doorbrengen!
Nikola Two in actie De e-axles zijn net zichtbaar achter de achterwielen van de Two. De Tre heeft dezelfde MirrorCams en schermen als de nieuwe Actros. Veel LED-verlichting in het front van de Tre, en een hint naar Scandinavisch design. Het interieur van de Europese Nikola Tre doet zeer modern aan, met veel schermen, maar ook oog voor comfort. Nel Hydrogen Fuel Station De enige afbeelding die we konden vinden van de aandrijflijn, met voorin een elektromotor, in het midden de waterstof tanks en rechts de e-axles.
Scheiding
Wat ons opviel tijdens Nikola World: heel precieze specificaties van de Nikola Two en Tre werden niet vrijgegeven, en een opengewerkt model van de aandrijflijn was ook nergens te zien. Best jammer. Wat er wel bekend werd gemaakt, dat wisten we eigenlijk al. De Two en de Tre hebben dezelfde aandrijflijn en dus ook dezelfde specificaties. Dat betekent een 120 kW sterke brandstofcel plus e-assen, samen goed voor 1000 pk, 800V dc accu’s en een capaciteit van 80 kg aan waterstof in de tanks, te vullen in circa 15 minuten en goed voor een actieradius van maximaal 1600 km. Dat is dus echt lange afstand, en daar is de waterstofversie van de Nikola trucks ook voor bedoeld. Er komt ook een batterij-elektrische versie (BEV), in de vermogens 500 kWh, 750 kWh en 1MWh. Daarmee is maximaal 500 km aan actieradius mogelijk, dus die is meer geschikt voor distributie. Die scheiding maakt Nikola dan ook heel duidelijk, zegt Trevor Milton. “BEV is voor de korte afstand, waterstof is het allerbeste voor de lange afstand. Dat spreekt elkaar niet tegen, het vult elkaar juist aan. De wereld heeft allebei nodig. De vijand is de verbrandingsmotor, niet waterstof of BEV”, aldus Milton.
Ryder
Nikola Motor gaat slim te werk om haar droom van waterstof- en BEV-trucks realiseren. Het heeft namelijk al met diverse grote automotive-partijen partnerschappen afgesloten. Met Bosch bijvoorbeeld voor de aandrijflijn, waarvan de e-axles van afkomstig zijn. Maar ook de MirrorCams, het Servotwin stuursysteem en het keyless entry systeem komen van Bosch. Het remsysteem is ontwikkeld samen met Wabco. Ryder, een echt grote speler in de VS, is als partner voor onderhoud aangesteld. Er zijn nu al contacten met Shell, Hyundai en Toyota, spelers van naam op de H2-markt.
Truckcentra
De belangrijkste partner is echter het Noorse bedrijf Nel Hydrogen. Samen met deze waterstofpioniers wil NIkola in de VS tot 2028 een netwerk van 700 waterstofstations realiseren. En niet zomaar tankstations, het moeten complete laboratoria worden, geschikt voor het aanmaken en distribueren van waterstof. Dat wil Nikola allemaal in eigen hand houden. De komende jaren zullen testfaciliteiten gestart worden om vanaf 2022 de stations te kunnen realiseren. Deze moeten komen te liggen op naast knooppunten en nabij warehouses, plekken waar veel trucks komen. Nikola is van plan er echte truckcentra van te maken, compleet met werkplaatsen en andere voorzieningen. Ook laadpalen moeten daar elektrische voertuigen van nieuwe stroom voorzien. De faciliteiten, zo verzekerde Nikola, zullen ook voor derden toegankelijk zijn. In een presentatie liet NIkola een ontwerp zien voor een tankstation dat 8 ton waterstof per dag kan distribueren, goed dus voor tankbeurten voor 100 trucks. Voor Europa zijn er dezelfde plannen, al moeten wij in bijvoorbeeld Nederland nog zien waar er plek isvoor zulke uitgebreide faciliteiten. Wel is het zo dat door de grote actieradius van de waterstoftruck Nikola verwacht niet op elke straathoek een station nodig te hebben. Een dekking als met LNG-tankstations is in principe voldoende.

De plannen van Nikola zijn ambitieus, maar het enthousiasme werkt aanstekelijk. Toch zijn er ook vragen. Waar betaalt Nikola al die wilde plannen van? De wannabe truckfabrikant heeft naar verloop al flink wat investeerders weten te interesseren en zou miljarden dollars achter de hand hebben. En de interesse is nog altijd groeiende. Ook van Europese truckfabrikanten, die met eigen ogen kwamen kijken op Nikola World. Een vertegenwoordiger van een van hen, uit Stuttgart, hoorden we verzuchten: “Wat wil Nikola nu eigenlijk? Haar trucks presenteren, of nog meer investeringen genereren?” Een terechte vraag, en CEO Trevor Milton gaf toe dat meer partners van harte welkom zijn, ook Europese OEMS. Het zou daarom zo maar kunnen dat we de Nikola Tre, hoe fraai om te zien ook, wellicht nooit in Europa gaan zien. De introductie staat gepland voor 2023, maar het zou zo maar kunnen dat rond die tijd een grote Europese OEM gaat pronken met de aandrijflijn die nu nog in de Nikola Tre zit.
TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: Nikola, TTM.NL