Nikola krijgt 1,5 miljoen euro subsidie voor R&D • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nikola krijgt 1,5 miljoen euro subsidie voor R&D

Nikola Motor Company, de truckfabrikant die de wereld wil verbeteren met waterstoftrucks, heeft van het Amerikaanse ministerie van Energie een subsidie gekregen van 1,5 miljoen euro. Dat geld mag besteed worden aan onderzoek om de assemblage van brandstofcelmembraanelektroden (MEA) te bevorderen.

De MEA is de kerncomponent van een brandstofcel die helpt bij het produceren van de elektrochemische reactie die nodig is om elektronen te scheiden.

“Deze subsidie biedt Nikola de mogelijkheid gebruik te maken van expertise in de academische wereld en uitzonderlijke middelen binnen het DOE Fuel Cell Consortium. Daarmee kunnen we een ​​doorbraak in prestaties en duurzaamheid versnellen die de hele waterstof- en brandstofcelindustrie en -gemeenschap ten goede zal komen”, zei Jesse Schneider, vice-president Hydrogen & Fuel Cell Technologies bij Nikola.

Nikola doet onderzoek naar een nieuwe MEA-architectuur om te voldoen aan de hoge vermogensoutput en duurzaamheideisen die gelden bij zware toepassingen. Dat gaat het met de verkregen gelden doen met een aantal academische partners: Prof. Shawn Litster van Carnegie Mellon University, Prof. Sanjeev Mukerjee  van Northeastern University en Prof Younan Xia  van Georgia Institute of Technology.

In dit project zal Nikola geavanceerde concepten in katalysatoren, ionomeren, protonenuitwisselingsmembranen en gasdiffusielagen samenbrengen binnen een robuuste MEA met behulp van geschikte, schaalbare fabricagemethoden. Nikola’s waterstofstationpartner NEL Hydrogen uit Oslo ontving ook een subsidie van 1,8 miljoen euro van de DOE. Nikola-personeel  fungeert ook als de technische leider van dat project.

Volgens Nikola staan er momenteel 14000 Nikola trucks in bestelling. De trucks zullen worden geproduceerd in Coolidge, Arizona. Zover is het nog niet. Dit jaar nog wordt begonnen met de eerste tests in Arizona en de productiestart staat gepland voor 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer