Scania is een van de vele partners in het HyTrucks project, dat afgelopen week een update gaf. De Zweedse truckfabrikant ontwikkelt daarvoor samen met Cummins twintig trucks met een brandstofcel.
Scania neemt al vele jaren deel aan diverse ontwikkelingsprojecten voor waterstoftechnologie om inzichten te verwerven. Hoewel er batterijen in elke brandstofcel-elektrische vrachtwagen zitten, blijven volledig batterij aangedreven vrachtwagens Scania’s belangrijkste strategie, omdat ze een hogere bedrijfstijd en betere kosten per km of operationeel uur voor de klanten bieden.

De brandstofcel-elektrische vrachtwagens zullen worden gebouwd op Scania’s batterij-elektrisch voertuigplatform en gebruikmaken van Cummins’ PEM-brandstofcelsystemen en waterstoftoevoer- en -opslagoplossingen. Zodra Cummins brandstofcellen aan de vrachtwagens heeft toegevoegd, zullen de 20 vrachtwagens in 2024 aan HyTrucks worden geleverd, een gezamenlijk opgezet initiatiefproject in Nederland dat door Air Liquide en het Havenbedrijf Rotterdam wordt geleid.
Het HyTrucks-project zal Scania in staat stellen nog meer te leren over hoe brandstofcelsystemen moeten worden geïnstalleerd, de operationele praktijk en wat klanten ervaren. “We zijn duidelijk geweest dat batterij-elektrisch voor ons het belangrijkste spoor is voor alle toepassingen. Dat gezegd hebbende, staan we open voor wat onze klanten willen, ook met betrekking tot andere oplossingen, zoals waterstof”, zegt Fredrik Allard, hoofd E-mobility bij Scania. Het is ook een mooie manier om Scania’s samenwerking met Cummins Inc nog verder te versterken. “In sommige operaties en regio’s waar batterij-elektrische voertuigen niet optimaal zijn, zien we dat brandstofcel-elektrische voertuigen zullen worden gebruikt. We houden een nauwe dialoog met onze klanten over wat het beste is voor zowel hun totale operationele economie als onze planeet.”

Om de verschuiving naar duurzame transporten te versnellen, heeft Scania alle bronnen van hernieuwbare energie nodig. Waterstof is een goede manier om energie op te slaan gedurende lange cycli, en zal een belangrijke rol spelen in de decarbonisatie als het op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Scania is geïnteresseerd om te leren welke rol groene waterstof kan spelen. Het is misschien niet de meest efficiënte oplossing, maar het is vrij van koolstof. Er zijn bepaalde vormen van vervoer die op korte termijn moeilijk op andere manieren kunnen worden verminderd.