VIDEO – Colruyt test 44 tons VDL waterstoftrekker • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Colruyt test 44 tons VDL waterstoftrekker

De Belgische supermarktmeten Colruyt Group test als eerste in Europa een trekker met als brandstof waterstof. Het gaat om een door VDL Groep gebouwde 4×2 trekker, in combinatie goed voor 44 ton totaalgewicht. De test vindt plaats in het kader van het Europese Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0. Eerder dit jaar reed Breytner Transport in Rotterdam met een VDL waterstoftruck.

Colruyt Group gelooft dat waterstof een belangrijke rol kan spelen in de verdere verduurzaming van de mobiliteit- en energievoorzieningen. Daarom investeert de groep al jaren in deze groene energiedrager, en hoopt dat andere bedrijven ook zullen volgen.

Als toegewijde eindgebruiker zal Colruyt Group de waterstof truck testen in zijn dagelijkse logistieke operaties. Vanwege de diversiteit van de groep, zal het mogelijk zijn om een verscheidenheid aan gebruikersgevallen te testen (zoals leveringen aan de winkels). Op die manier maakt de groep z’n voortrekkersrol op vlak van de concrete toepassing van groene energie helemaal waar. De vrachtwagen is ook veel stiller dan andere, wat Colruyt Group’s ambitie naar meer stille leveringen ook ondersteunt. Voor deze concrete test wordt actief samengewerkt met VDL Groep, de constructeur van deze nieuwe vrachtwagen.

Regine Vaneghem, afdelingshoofd Transport bij Colruyt, is alvast enthousiast: “Ons doel is om kennis en ervaring op te doen om te bewijzen dat waterstoftechnologie efficiënt kan worden gebruikt in zware logistiek. Wij geloven sterk in de toekomstige belangrijke rol van groene waterstof als duurzame optie: hernieuwbaar en zonder CO2-uitstoot. We zijn erg enthousiast over dit Europese testproject waarbij we de waterstoftechnologie integreren om de heavy-duty logistieke sector duurzamer te maken.”

Colruyt Group en VDL Groep zijn actieve partners van het Europese demonstratieproject Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun door de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

Directeur Menno Kleingeld van VDL Enabling Transport Solutions, onderdeel van VDL Groep, geeft aan: “De samenwerking met Colruyt Group in de aanloop naar deze introductie is goed verlopen: onze familiebedrijven delen de waarden innovatief en duurzaam. De technologie die wij voor onze bussen hebben ontwikkeld, is tevens breed toepasbaar voor andere, zware elektrische voertuigen, zoals trucks, ook op waterstof. We zijn trots dat Colruyt Group deze vooruitstrevende én duurzame waterstoftruck in het kader van Interreg inzet. Vol vertrouwen zetten we gezamenlijk de volgende stappen in het traject van deze samenwerking.”

Adwin Martens, directeur van WaterstofNet voegt toe: “Als WaterstofNet stimuleren we al verschillende jaren grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland rond waterstof. De samenwerking tussen Colruyt Group en VDL binnen het Interreg programma Waterstofregio 2.0 is daar een belangrijk voorbeeld van. We zijn dan ook zeer verheugd over deze nieuwe mijlpaal. We zien een groot potentieel voor zware transport toepassingen op waterstof. Met deze demonstratie nemen we het voortouw in Europa en tonen we waterstofoplossingen, die in onze regio ontwikkeld en getest worden. Dit project is dan ook een belangrijke stap om vrachtwagens op waterstof dichter bij de markt te brengen.”

Sinds 2004 investeerde Colruyt Group al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. Zo produceert de groep al enkele jaren zelf groene waterstof op de site Dassenveld. In het distributiecentrum rijden een aantal heftrucks op waterstof. Daarnaast wordt de waterstof gebruikt voor 20 personenwagens, die binnen de groep ingezet worden. In oktober 2018 opende de groep het eerste groene publieke waterstoftankstation: het DATS 24-station in de Zinkstraat in Halle werd zo het eerste volledig geïntegreerde station in Europa met een aanbod van alle mogelijke brandstoffen.

Regine Vaneghem: “Het toevoegen van deze test aan onze ‘track record’ van eerdere initiatieven is opnieuw een stap in de goede richting in onze keuze naar energietransitie, en dat exact twee jaar nadat we ons waterstoftankstation inhuldigden. Het is een immense stap binnen de innovaties in zwaar transport en we hopen dat dit een inspiratie kan zijn voor andere bedrijven. We roepen hen dan ook op om voluit te kiezen voor de energietransitie, met waterstof als belangrijke hefboom, en blijven pleiten voor een stabiel investeringsklimaat.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie: “Op vlak van duurzaamheid moeten we alle zeilen bijzetten. In het relanceplan Vlaamse Veerkracht hebben we daar een absolute prioriteit van gemaakt. We hebben ondertussen de allereerste Vlaamse waterstofvisie ontwikkeld en investeren de komende jaren meer dan 125 miljoen euro in waterstoftechnologie en ontwikkeling. Waterstof heeft een enorm potentieel, bijvoorbeeld om de uitstoot van zwaar transport te verlagen. Het is dan ook een uitstekende zaak dat Colruyt Group hier mee zijn schouders onder zet en waterstof gaat inzetten voor de dagelijkse, logistieke operaties. Als Vlaams minister ben ik trots dat we dit mee hebben kunnen ondersteunen.”

Marie-José Baartmans van Breytner Transport vertelde in TTM.nl Talk over de ervaringen met de VDL truck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer