VIDEO – Gaussin van start met emissievrije truck in Dakar Rally • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Gaussin van start met emissievrije truck in Dakar Rally

Voor een evenement dat nauw verwant is aan de in energietransitie zijnde transportsector rijden er teleurstellend weinig trucks met een alternatieve aandrijflijn. En er is maar één emissievrije truck: de Gaussin, die dan ook nog meedoet in een speciaal klassement.

Dat is het klassement voor T1-U prototypes, emissievrije vrachtwagens, waarin de Gaussin H2 de enige deelnemer is. Het Franse truckmerk, dat ook plannen heeft voor aandrijfconcepten voor de Europese markt, is zelfs officieel partner van de Dakar Rally 2022.

Met de ondertekening van dit partnerschap wordt Gaussin een leverancier van schone oplossingen voor de Dakar, ten dienste van de geleidelijke decarbonisatie van een wedstrijd die zichzelf opnieuw wil uitvinden en zijn bijdrage wil leveren aan de strijd tegen de klimaatverandering. Sinds 1978 dient de Dakar als proefterrein voor fabrikanten om nieuwe technologieën te testen in extreme omstandigheden. Met zijn Dakar Future-programma richt de Dakar dit openluchtlaboratoriumaspect op de ontwikkeling van motoren met een lage uitstoot. De Groep zal zowel de motorisering van voertuigen als initiatieven in het bredere kader van de energietransformatie van Dakar ondersteunen.

Dit partnerschap moet de organisatoren van de Dakar Rally helpen om het programma “Dakar Future”, dat een geleidelijke energieomschakelingsstrategie voor Dakar inhoudt, met succes uit te voeren en ook een transformatie van de voertuigen in de race op gang te brengen. “Dakar Future” voorziet in een geleidelijke omschakeling naar schone mobiliteit met een tijdschema dat loopt tot 2030 en dat belangrijke deadlines bevat, waarvan de eerste al op in januari zal worden gehaald.

Het doel is om ook het Nederlandse Dakar-team van De Rooy volgend jaar, in 2023, met een elektrische Iveco de rally te laten rijden.

Wat de omschakeling van de motorisering van auto’s en vrachtwagens in de race betreft, begint de eerste fase al in 2022 met de deelname van teams met emissievrije voertuigen in de nieuwe categorie T1-U-prototypes, inclusief de wereldpremière van de H2 Racing Truck van Gaussin, een emissievrije vrachtwagen die op waterstof rijdt. Vanaf 2026 zullen alle elite deelnemers in de auto- en vrachtwagencategorieën voertuigen gebruiken die voldoen aan de nieuwe ultra-lage emissie standaard, en vanaf 2030 zullen de auto- en vrachtwagencategorieën volledig bestaan uit voertuigen die worden aangedreven door lage-emissie motoren. “De Dakar is ’s werelds grootste rally-raid en vormt een ongelooflijke showcase voor de knowhow en technologie van Gaussin. Wij delen met de organisatoren van de wedstrijd – en met de Saoedi-Arabische autoriteiten – de doelstelling van decarbonisatie van de mobiliteit en de wens om vastberaden de strijd aan te binden met de klimaatverandering. De ondertekening van dit partnerschap versterkt onze betrokkenheid bij de Dakar Rally en is een aanvulling op onze deelname met de H2 Racing Truck. Als demonstrateur tijdens de wedstrijd en als technologische partner voor schone oplossingen wil Gaussin haar expertise en knowhow delen en zo de noodzakelijke en dringende energietransitie voor het klimaat en het milieu dienen”, aldus Christophe Gaussin, CEO van Gaussin.

“Dakar is altijd voor avonturiers geweest. Deze geest van durf wordt steeds noodzakelijker nu we een beslissende fase ingaan, die met name in het teken staat van de transformatie van motoriseringsvormen. Ambitieuze bedrijven die de visie van het plan “Dakar Future” onderschrijven, kiezen ervoor om de extreme omstandigheden die de rally aan de voertuigen oplegt het hoofd te bieden. Gaussin heeft zich bereid getoond om deze weg te verkennen en deel te nemen aan deze gemeenschappelijke uitdaging. Het is dit enthousiasme en deze betrokkenheid die ons hebben aangetrokken, waarbij de reeds verworven technologische knowhow en de onderzoekscapaciteiten die Gaussin mobiliseert waardevolle troeven zijn om onze doelstellingen te bereiken”, aldus Yann Le Moënner, algemeen directeur van A.S.O.

Gaussin neemt deel aan Dakar 2022 met de H2 truck, maar ook met Smart Bivouac, een tijdelijke installatie die de race zal volgen en waarvan de energievoorziening wordt verzorgd door waterstof. Ook de truck krijgt daarmee nieuwe waterstof. De Gaussin organisatie wordt tijdens Dakar 2022 gesponsord door de Saudische oliegigant Aramco, die daarmee eveneens haar duurzame objectieven wil onderstrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer