VIDEO - Hyundai’s waterstoftrucks reden bij elkaar al 5 miljoen kilometer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Hyundai’s waterstoftrucks reden bij elkaar al 5 miljoen kilometer

In Nederland wil de waterstoftruck nog niet echt lekker op de weg komen, in Zwitserland is dat anders. 20 Xcient waterstoftrucks van Hyundai hebben daar in twee jaar tijd inmiddels 5 miljoen kilometer afgelegd. Dat werd gevierd met een evenement in Olten.

Bell Food, von Bergen, Camion Transport, Coop, Chr. Cavegn, Denner, Emmi, Galliker, G. Leclerc, Havi, McDonald’s, Mewa, Migros, Murpf, Nestlé, Swiss Post, Rivella/Schöni, Schwab-Guillod, SPAR, VOLG en Gebrüder Weiss: zo lang is de lijst van (eigen) vervoerders die met de 36 tons Hyundai XCient FuelCell rijden, een fraaie doorsnede van de Zwitserde detailhandel en logistiek.

De bedrijven waren afgelopen weekend allemaal in Olten om samen de 5 miljoenste kilometer met hun Xcient FuelCell te rijden.  Jörg Ackermann, voorzitter van de Association pro H2 mobility Switzerland: “De afgelopen twee jaar en meer zijn we met tal van partners en visionairs in het tempo van een start-up op pad geweest om dit project voor te bereiden en ook in de praktijk te brengen. De 5 miljoen kilometers die al zijn gereden, tonen aan dat het werkt. Wij zien deze mijlpaal in de geschiedenis van de mobiliteit als het perfecte moment om het H2-ecosysteem verder te ontwikkelen. Het ’tussenresultaat’ toont echter ook de unieke uitgangspositie van Zwitserland. Hiervoor moeten de grenzen tussen industrieën en individuele bedrijven worden opgeheven. Zij hebben begrepen dat een dergelijk mobiliteitssysteem alleen in een netwerk kan worden opgebouwd. Ons credo is: ‘Het gebeurt omdat wij het doen! Reden te meer voor mij om alle betrokkenen te bewonderen voor hun moed en inzet om deze weg in te slaan.”

De miljoenen kilometers werden afgelegd met de Hyundai Xcient Fuel Cell. Bezoekers van de H2 Trucker Meeting konden echter ook de volgende generatie van deze waterstoftruck bekijken, met naast een 6×2 ook een 4×2 configuratie.

Achter de vijf miljoen kilometers en meer dan 4.000 ton bespaarde CO2-uitstoot zit een innovatief ecosysteem dat de afgelopen jaren in Zwitserland zelf is opgebouwd: door H2 Energy als systeeminnovator, door Hydrospider AG als producent en distributeur van groene waterstof, door Hyundai Hydrogen Mobility AG als importeur en exploitant van de waterstoftrucks, en door de Association pro H2 mobility Switzerland. Deze laatste verenigt 21 bekende Zwitserse bedrijven, die samen met Hyundai Hydrogen Mobility en Hydrospider het kip-en-ei probleem hebben opgelost en oplossen, met vandaag elf openbare waterstoftankstations in Zwitserland (AVIA, Coop Pronto, AGROLA en Schwab-Guillod) en 14 toonaangevende bedrijven uit de detailhandel, de logistiek en het vervoer.

De basis voor emissiearme elektromobiliteit met brandstofcelvoertuigen is groene waterstof, zoals die momenteel in Zwitserland wordt geproduceerd door Hydrospider AG in de riviercentrale in Niedergösgen. De waterstofproductie begon tegelijk met de ingebruikname van de eerste elektrische waterstofvrachtwagens twee jaar geleden. Hydrospider vervoert de waterstof door middel van hogedrukcontainers naar de huidige elf waterstoftankstations in Zwitserland.

Nicolas Crettenand, CEO van Hydrospider AG: “Groene waterstof zal een onmisbare rol spelen in de energietransitie en decarbonisatie. Waterstof kan de fossiele brandstoffen vervangen die nu voornamelijk worden gebruikt, vooral in het zware vervoer. We zijn erg blij met deze 5 miljoen kilometers, maar tegelijkertijd hebben ze ons uitgedaagd. De waterstofelektrische trucks rijden zo veel en zo betrouwbaar dat we de productie zo snel mogelijk moeten uitbreiden en zo de voorwaarden scheppen voor verdere groei aan de productiekant.”

De tweede productiefaciliteit in Zwitserland wordt voor het einde van het jaar in gebruik genomen door SAK (St. Gallisch-Appenzellische Kraftwerke) en Osterwalder St. Gallen (AVIA). Met deze installatie komt een belangrijk doel van de eco-cyclus steeds dichterbij: de totstandbrenging van een gedecentraliseerde productie van groene waterstof. Dit zal de transportafstanden tussen productie en waterstoftankstations verder verkleinen.

Patrick Huber, VRP van H2 Energy Holding AG: “Het Zwitserse waterstofecosysteem en deze gezamenlijke prestatie van alle spelers trekt wereldwijd de aandacht. De overeenstemming die is bereikt met de bedrijven in de ondersteunende vereniging H2 Mobility Switzerland is uniek en een typisch Zwitsers succesverhaal. In de Europese en mondiale context wordt dit model beschouwd als het bewijs dat de waterstofcyclus in de praktijk kan worden toegepast. Dit heeft een niet te onderschatten invloed op de immense investeringen die momenteel in Europa en wereldwijd worden gedaan voor de productie van groene waterstof en de ontwikkeling van H2-ecosystemen. Het komt er nu op aan de juiste randvoorwaarden te scheppen om deze succesvolle start verder te kunnen opschalen en aan te tonen dat de waterstoftechnologie haar bijdrage zal leveren aan de uitvoering van de energietransitie.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer