VIDEO – Met eeh… waterdamp uit de pijp scheur ik door de Brennerpas! • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Met eeh… waterdamp uit de pijp scheur ik door de Brennerpas!

Mercedes-Benz timmert lekker aan de weg met haar emissievrije trucks en om te laten zien dat het Daimler ernst is met haar GenH2 waterstoftruck, heeft het een week lang deze truck over de Brennerpas gejaagd. Ja, net zoals Henk Wijngaard dat ooit deed, maar dan met waterdamp uit de pijp in plaats van diesel…

De Brennerpas is nog altijd, net als in de hoogtijdagen van Henk, belangrijk voor het internationale wegtransport. Alleen al in 2019 werd ongeveer 40 miljoen ton vracht per vrachtwagen vervoerd via de vierbaans transitroute die op een hoogte tot 1.370 meter aan de grens tussen Oostenrijk en Italië ligt. Dat komt overeen met bijna 2,5 miljoen vrachtwagens per jaar. Tijdens de testritten, die een week duurden, staken de ingenieurs van Daimler Truck herhaaldelijk de Brennerpas over met de GenH2, compleet met geladen oplegger, op het 120 km lange traject tussen Bolzano en Innsbruck.

De stad Bolzano in Italië diende als uitvalsbasis voor de testritten, omdat daar een waterstoftankstation van H2 Zuid-Tirol is gevestigd. Bovendien is de topografie van de omgeving ideaal voor goede prestatietests van het brandstofcelsysteem op verschillende hoogteniveaus. Een van de hoogtepunten van de tests was het beklimmen van de Penser Joch-berg tot een hoogte van 2.211 meter. De bevindingen van dit eerste hoogteproefprogramma met betrekking tot de interactie van brandstofcel en batterij in veeleisende topografie, evenals de toekomstgerichte bedrijfsstrategie op de Brenner-route, worden nu meegenomen in de verdere ontwikkeling naar het serievoertuig. Voor het komende jaar zijn meer testritten in bergachtig terrein gepland.

Op weg naar een CO2-neutrale toekomst heeft Daimler Truck zijn strategische koers duidelijk uitgezet en volgt consequent een tweesporenstrategie bij de elektrificatie van zijn portfolio met zowel batterij-elektrische als waterstofaandrijvingen. De Mercedes-Benz GenH2 truck wordt met name ontwikkeld voor flexibele en veeleisende toepassingen in het belangrijke segment van het zware transport en de lange afstand. Het ontwikkelingsdoel is een actieradius van 1.000 kilometer en meer. De start van de serieproductie is gepland voor de tweede helft van het decennium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer