‘Waterstof heeft de toekomst bij de juiste stappen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Waterstof heeft de toekomst bij de juiste stappen’

Waterstof heeft alles in zich om de energie van de toekomst te worden, maar dan moeten wel diverse stappen worden gezet om kosten te verlagen, infrastructuur op te bouwen en handel in een groot aantal sectoren te stimuleren. Dat schrijft het International Energy Agency in een nieuw rapport, dat niet toevallig net voor de G20 in Japan uitkomt.

De grondige studie, die de huidige stand van zaken van waterstof analyseert en richtsnoeren biedt voor de toekomstige ontwikkeling ervan, werd eind vorige week gepresenteerd door Dr. Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA, samen met Hiroshige Seko, minister van Economie, Handel en Industrie van Japan. Het rapport ziet dat schone waterstof momenteel krachtige steun ontvangt van overheden en bedrijven over de hele wereld, waarbij het aantal beleid en projecten snel groeit.

Waterstof kan helpen verschillende essentiële energie-uitdagingen aan te gaan, waaronder het helpen opslaan van de variabele output van hernieuwbare energiebronnen zoals zon-PV en wind om de vraag beter op elkaar af te stemmen. Het biedt manieren om een ​​aantal sectoren koolstofarm te maken – inclusief langeafstandstransport, chemicaliën en ijzer en staal – waar het nu moeilijk blijkt om zinvol de emissies te verminderen. Het kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de energiezekerheid te verbeteren.

Een grote verscheidenheid aan fossiele brandstoffen kan waterstof produceren, inclusief hernieuwbare energiebronnen, nucleair materiaal, aardgas, kolen en olie. Waterstof kan als gas worden vervoerd door pijpleidingen of in vloeibare vorm door schepen, vergelijkbaar met vloeibaar aardgas (LNG). Het kan ook worden omgezet in elektriciteit en methaan om huizen en de veevoederindustrie van energie te voorzien, en in brandstoffen voor auto’s, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen.

“Waterstof heeft nu een ongekend momentum, aangedreven door overheden die zowel energie importeren als exporteren, evenals de industrie voor hernieuwbare energie, elektriciteits- en gasbedrijven, autofabrikanten, olie- en gasbedrijven, grote technologiebedrijven en grote steden,” zei Dr. Birol. “De wereld moet deze unieke kans om waterstof een belangrijk onderdeel van onze schone en veilige energietoekomst te worden niet missen.”

Om voort te bouwen op dit momentum biedt het IEA-rapport zeven belangrijke aanbevelingen om overheden, bedrijven en andere belanghebbenden te helpen waterstofprojecten over de hele wereld op te schalen. Deze omvatten vier gebieden waarop acties vandaag de basis kunnen vormen voor de groei van een wereldwijde schone waterstofindustrie in de komende jaren:

  • Het maken van industriële havens de zenuwcentra voor opschaling van het gebruik van schone waterstof;
  • Voortbouwen op bestaande infrastructuur, zoals aardgaspijpleidingen;
  • Het gebruik van waterstof in het vervoer uitbreiden door het te gebruiken voor het aandrijven van auto’s, vrachtwagens en bussen die rijden op belangrijke routes;
  • Introductie van de eerste internationale scheepvaartroutes van de waterstofhandel.

Het rapport merkt op dat waterstof nog steeds voor grote uitdagingen staat. Het produceren van waterstof uit koolstofarme energie is momenteel kostbaar, de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur verloopt traag en de wijdverspreide adoptie wordt afgeremd, en sommige voorschriften beperken momenteel de ontwikkeling van een schone waterstofindustrie.

Tegenwoordig wordt waterstof al op industriële schaal gebruikt, maar het wordt bijna volledig geleverd door aardgas en steenkool. De productie, voornamelijk voor de chemische en raffinage-industrie, is verantwoordelijk voor 830 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is het equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van het Verenigd Koninkrijk en Indonesië samen.

Het reduceren van emissies van bestaande waterstofproductie is een uitdaging, maar biedt ook een kans om de schaal van schone waterstof wereldwijd te vergroten. Eén benadering is het vastleggen en opslaan of gebruiken van de CO2 uit de productie van waterstof uit fossiele brandstoffen. Er zijn momenteel verschillende industriële faciliteiten over de hele wereld die dit proces gebruiken, en er staan ​​er nog meer op stapel, maar er is een veel groter aantal nodig om een ​​significante impact te hebben.

Een andere benadering is dat industrieën een grotere hoeveelheid waterstof uit schone elektriciteit kunnen halen. In de afgelopen twee decennia zijn meer dan 200 projecten van start gegaan om elektriciteit en water om te zetten in waterstof om de emissies te verminderen – van transport, aardgasgebruik en industriële sectoren – of om de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het energiesysteem te ondersteunen.

Het uitbreiden van het gebruik van schone waterstof in andere sectoren, zoals auto’s, vrachtwagens, staal en verwarmingsgebouwen, is een andere belangrijke uitdaging. Er zijn momenteel ongeveer 11.200 waterstofauto’s wereldwijd op de weg. Bestaande overheidsdoelstellingen vereisen dat dit aantal tegen 2030 dramatisch toeneemt tot 2,5 miljoen.

Beleidsmakers moeten ervoor zorgen dat de marktomstandigheden goed zijn aangepast om dergelijke ambitieuze doelen te bereiken. De recente successen van zon-pv, wind, batterijen en elektrische voertuigen hebben aangetoond dat beleid en technologische innovatie de macht hebben om wereldwijde schone-energiesectoren op te bouwen.

“We zijn er erg trots op dat we de breedte en diepgang van de energiedeskundigheid van het IEA hebben kunnen gebruiken om de rigoureuze analyse voor dit onderzoek uit te voeren in samenwerking met overheden, industrie en academische onderzoekers,” zei Dr Birol. “We zijn Japan dankbaar voor zijn voorzitterschap van de G20 voor het verzoek om dit rapport uit te voeren, dat onmiddellijke, pragmatische stappen aanbeveelt om de ontwikkeling van waterstof te bevorderen.”

Naast dit rapport blijft het IEA gefocust op waterstof, waardoor onze expertise verder wordt uitgebreid om de voortgang te bewaken en richtlijnen te geven voor technologieën, beleid en marktontwerp. Het IEA zal nauw blijven samenwerken met overheden en alle andere belanghebbenden om inspanningen te ondersteunen om het grootste potentieel van waterstof te benutten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer