Jaren zonder schade gereden als chauffeur? Zo zit het met je autoverzekering • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Jaren zonder schade gereden als chauffeur? Zo zit het met je autoverzekering

Op het moment dat je een autoverzekering op je naam hebt afgesloten, bouw je automatisch schadevrije jaren op. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je korting op de premie. Maar hoe zit het als je als chauffeur jaren schadevrij hebt gereden? Bouw je dan ook schadevrije jaren op die je kunt gebruiken voor je autoverzekering?

Schadevrije jaren als chauffeur

Het antwoord op die vraag is ja. Op het moment dat je je auto gaat verzekeren moet je alle schades opgeven die hebt gehad met een motorrijtuig. Dus ook die je had als beroepschauffeur. Op een vrachtwagen kun je dus ook schadevrije jaren opbouwen. Dan moet je alleen wel kiezen voor een polis met vaste premie zonder opbouw of terugval.

Hoe werkt het opbouwen of verliezen van schadevrije jaren?

Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. En dat is natuurlijk mooi meegenomen als je wilt gaan voor een goedkope autoverzekering. Maar hoe werkt dit? Verzekeraars maken gebruik van een bonus-malusladder. Een systeem om te bepalen hoeveel korting je krijgt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je op deze ladder staat en je dus meer korting krijgt op je maandelijkse premie. Op het moment dat je schade rijdt en dit claimt bij de verzekeraar, dan daal je op de bonus-malusladder. Deze daling gaat vaak met meerdere treden tegelijk en kan daarom een flink verhoging op je premie betekenen.

Schade claimen of niet?
Het is natuurlijk flink balen als je schade rijdt. Het lijkt dan vanzelfsprekend om de schade te claimen bij je verzekeraar. Maar gaat het om een kleine schade? Dan is het vaak voordeliger om dit zelf te betalen. Daarmee voorkom je dat je flink zakt op de bonus-malusladder en dus stijgt in de maandelijkse premie. En met die stijging in premie, betaal je onderaan de streep vaak meer. Voor de verzekeraar maakt het namelijk niet uit of de schade klein of groot is: de terugval op de ladder is hetzelfde. Twijfel je of het verstandig is om je schade te claimen of niet? Gebruik dan de handige Independer schadeclaimtool.

Negatief aantal schadevrije jaren
Als je de schade aan je auto wel claimt, kan het door het dalen op de bonus-malusladder, zomaar dat je uitkomt op een negatief aantal schadevrije jaren. Dit noemen ze een malus-situatie. Dit heeft vooral invloed als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten. Niet elke verzekeraar keurt namelijk aanvragen met een negatief aantal schadevrije jaren goed.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer