‘100.000 Polensprinters zijn tikkende tijdbom’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘100.000 Polensprinters zijn tikkende tijdbom’

Voor wie in Duitsland komt is het een bekend beeld: de ‘Polensprinters’, bestelauto’s die (volgens de wet) niet meer dan 3,5 ton wegen en dus regels voor Maut en rijtijden handig ontwijken. De Freie Demokratische Partei (FDP) wil nu dat ze als vrachtwagens worden behandeld, want de Polensprinters zijn ‘tikkende tijdbommen’.

Naar schatting van Duitse branche-organisaties zijn er minstens 100.000 Polensprinters onderweg in Duitsland, de meeste afkomstig uit Polen. Ze hebben wel een slaapcabine, maar geen tachograaf en vaak ook geen verzekering. Doordat chauffeurs niet aan rij- en rusttijden hoeven te voldoen, vormen ze oneerlijke concurrentie voor de vrachtwagens, zegt FDP. Bovendien worden chauffeurs van de voertuigen oververmoeid. Er zijn gevallen bekend van chauffeurs die ritten van 36 uur aaneen maakten. De BAG probeert te controleren, vooral op het veel voorkomende overbelading, maar kampt met onderbezetting.

Daarom pleit de FDP er nu voor om de Polensprinters te onderwerpen aan de rij- en rusttijden voor trucks, ze te voorzien van tachografen en ze Maut te laten betalen.

Eerder dit jaar verscheen er een alarmerende documentaire over de inzet van Polensprinters.

Bron: Eurotransport

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer