12 procent automobilisten appt tijdens rijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

12 procent automobilisten appt tijdens rijden

Hoewel vrijwel alle automobilisten berichten sturen tijdens het rijden gevaarlijk vinden, zegt 12 procent dit wel eens te doen. Van de 18- tot 35-jarigen stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten vanachter het stuur. Dat blijkt uit een in 2016 gehouden enquête van het CBS, waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd.

Handsfree bellen is de gebruikelijkste manier om de mobiele telefoon te gebruiken achter het stuur, 38 procent van de automobilisten doet dit naar eigen zeggen wel eens. Niet-handsfree bellen doet 11 procent van de automobilisten wel eens. Mannen zijn vaker tijdens het rijden met hun telefoon bezig dan vrouwen, en jongeren vaker dan ouderen.

Niet-handsfree bellen is bij wet verboden. Bijna negen op de tien automobilisten zeggen het ook gevaarlijk te vinden. Vier op de tien automobilisten vinden het zelfs onveilig om handsfree te bellen, wat wel wettelijk toegestaan is. Jongeren denken hier vaak anders over dan ouderen. Bijna een kwart van 18- tot 35-jarigen vindt handsfree bellen gevaarlijk, tegen ruim zes op de tien 75-plussers. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeert op basis van wetenschappelijke onderzoeken dat bellen achter het stuur negatieve effecten heeft op het rijgedrag en dat handsfree bellen in dit opzicht geen significant voordeel biedt.

Automobilisten die zelf regelmatig riskant gedrag vertonen, zijn minder vaak van mening dat dit gedrag ook gevaarlijk is. Zo vindt 67 procent van de automobilisten die wel eens niet-handsfree bellen dit gedrag gevaarlijk, tegen 90 procent van de automobilisten die dit zelden of nooit doen. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen professionele bestuurders en privé-personen.

2 reacties op “12 procent automobilisten appt tijdens rijden

 • Floris

  Onverantwoord; het beste is naast het uitreiken van een bekeuring van +/- 2500,– het rijbewijs en voertuig in beslag nemen voor de duur van één maand.

  Zeker weten dat degene het dan nooit meer doet. Wordt degene nog een keer aangehouden met het zelfde strafbare feit/overtreding auto + rijbewijs in beslag nemen en verbeurd verklaren.

 • rob

  Ik ben t niet met je eens Floris ;
  inderdaad weten we allemaal wel dat t beter is om niet te appen tijdens t rijden
  Doordat er zo hardhandig is ingegrepen op het telefoneren en de carkits tot een recent verleden van waardeloze kwaliteit waren is men massaal overgestapt op appen en berichten op Facebook , en inderdaad is het aantal aanrijdingen toegenomen
  zelf ben ik behoorlijk actief met telefoneren tijdens het rijden , ik leid nu eenmaal een klein bedrijf en heb geen budget om een telefoniste aan te nemen , daarbij wil om praktische redenen de klant nu eenmaal 90 % v d gevallen mij zelf te spreken krijgen , ik doe dit echter altijd met een headset op , en ben mij bewust van de drukte om mij heen , ik zal bv. geen offerte maken tijdens het rijden
  Nu kan Floris wel stellen dat er zwaar beboet moet worden maar dat vind ik te makkelijk , er is een veel te kleine kans dat je gepakt word , zie de cijfers in bovenstaand stuk, zodat mensen , hoewel ze t gevaarlijk vinden toch blijven doen
  social media & telefoon zijn nu eenmaal mogelijkheden die aanwezig zijn en gebruikt worden , leer er dan mee om te gaan en werk aan bewustwording van gevaar, lijkt mij beter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer