Ga naar hoofdinhoud

200 miljoen euro voor goederencorridor Oost-Nederland

Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) zet 200 miljoen euro in voor de logistieke goederencorridor Oost-Nederland. Dat maakten minister Schultz en staatssecretaris Dijksma vorige week bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Dit geld moet het goederenvervoer tussen de Rotterdamse haven, de Rijn en het Ruhrgebied verbeteren.

Onderzoek: A15 loopt steeds vaker vastProvincie Gelderland is blij met de toezegging van de bewindslieden. Gedeputeerde Conny Bieze: “Gelderland is de poort naar Europa. Met de Tweede Maasvlakte komen er twee keer zoveel vrachtwagens, goederentreinen en vrachtschepen door Gelderland. Samen met het ministerie van I&M willen we de poort ook in de toekomst open houden.”

Provincie Gelderland ziet de logistiek als groeisector. Voor logistieke bedrijven is Gelderland een aantrekkelijke provincie dankzij de goede verbindingen over spoor, weg en water en de ligging tussen de grote zeehavens en het Europese achterland. De recente vestiging van Heinz, Mars en Lidl langs de A15 binnenvaartonderschrijven dit. Gedeputeerde Bieze: “Samen met het ministerie van I&M en Zuid-Holland werken wij aan de versterking van de multimodale knooppunten op de goederencorridor en zorgen we voor een goede verkeersdoorstroming op de A15.” Minister Schultz heeft toegezegd voor de Tweede Kamerverkiezingen het besluit voor de verlenging van de A15 te nemen.

Het rivierengebied van Gelderland, dat tussen Gorinchem en Nijmegen ligt, is dé verbinding voor goederenvervoer van Rotterdam naar Duitsland. Per jaar rijden miljoenen vrachtwagens Duitsland in. Veel schepen transporteren goederen over de Waal. Om containers over te kunnen laden van vrachtwagen naar trein willen we langs de Betuweroute bij Valburg een railterminal bouwen. Dit maakt Gelderland nog aantrekkelijker voor de vestiging van nieuwe bedrijven. betuwerouteHet Ministerie van I&M steunt de provincie bij de verwerving van Europese gelden en onderzoekt of de railterminal zich kan doorontwikkelen tot een internationaal knooppunt voor goederenvervoer.

De partners in de goederencorridor Oost-Nederland werken samen een actieprogramma uit met aandacht voor de verkeersdoorstroming op de A15 en de doorontwikkeling van de Railterminal Gelderland. In het voorjaar 2017 brengen minister Schultz en staatsecretaris Dijksma hiervoor een werkbezoek aan Gelderland en Overijssel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer