2007 recordjaar voor opleggerregistraties • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

2007 recordjaar voor opleggerregistraties

De in 2003 ingezette trend van een jaarlijkse groei in de registraties van nieuwe opleggers heeft in 2007 een nieuwe dimensie gekregen: met een eindstand van 14.496 eenheden is er een groei van maar liefst 35 procent ten opzichte van 2006 gerealiseerd. De markt voor trucks liet in 2007 een daling zien. Een koppeling tussen deze twee markten is blijkbaar niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit de gegevens van RAI Vereniging.

De stijging laat zich dan ook anders verklaren: “Ten eerste heeft het bedrijfsleven uitgestelde investeringen in het wagenpark nu omgezet in orders. Maar ook heeft de vraag naar transportmateriaal in Oost-Europa een dusdanige positieve uitwerking op de restwaarde dat ook veel bedrijven opleggers versneld hebben afgeschreven”, aldus Remco Tekstra, secretaris Speciale Voertuigen van RAI Vereniging. “Daarnaast is de transportbehoefte, met name in het geconditioneerd vervoer en het containertransport , flink toegenomen.” De positieve stemming van het afgelopen jaar, zoals die bijvoorbeeld op de BedrijfsautoRAI 2007 gevoeld werd, is dus terecht geweest. Keerzijde is dat door de enorme vraag de levering van componenten onder druk komt te staan met mogelijke gevolgen voor levertijden .
 
Ook andere segmenten hebben een goed jaar achter de rug: bij de lichte aanhangwagens bleef de teller op 25.649 registraties steken, een stijging van 12,5 procent. De markt voor zware aanhangwagens bleef stabiel, in de bakwagens was een kleine terugval te zien.
 
De vooruitzichten voor 2008 zijn uitstekend, al is de verwachting wel dat de opleggerregistraties op een iets lager niveau zullen eindigen. “De orderportefeuilles zijn onveranderd goed gevuld, geen zorgen voor de branche de komende tijd”, aldus Tekstra .

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer