Ga naar hoofdinhoud

73 aanvragen voor Vlaamse LZV-proef

Er zijn bij de Vlaamse overheid 73 trajectaanvragen ingediend voor het tweede proefproject met LZV’s  op de Vlaamse snelwegen. Dat meldt het persbureau Belga op basis van informatie van het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

De aanvragen worden nu per dossier bekeken. Voor het grootste deel zou het om unieke aanvragen gaan. Een transportbedrijf mocht maximaal twee tracés aanvragen, maar de meeste hebben een enkele aanvraag ingediend. “Voor het milieu is dit een goede zaak, maar verkeersveiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt waarop we niet zullen toegeven”, aldus een woordvoerder van Weyts.

Het eerste proefproject werd in juli 2014 opgestart, maar het resulteerde maar in twee operationele LZV’s. Dat kwam omdat de vergunningsvoorwaarden erg streng waren. Zo mochten de combinaties elk maar op één vast traject rijden.

Voor het tweede proefproject werden de voorwaarden versoepeld. De LZV’s mogen vrij op een basisnetwerk rijden (de autosnelwegen en enkele wegen binnen de havengebieden). Ze moeten wel een aanvraag indienen voor de ‘aantakkingstrajecten’, de wegen tussen het basisnetwerk en het vertrekpunt of de bestemming van het transport. Die trajecten worden beoordeeld met een systeem van strafpunten. Ook grensoverschrijdende LZV-transporten worden mogelijk. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse transporteurs een trajectaanvraag hebben ingediend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer