Sneak-preview nieuwe VW Crafter • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Sneak-preview nieuwe VW Crafter

Volkswagen presenteert later dit jaar de nieuwe Crafter. Ook van de Amarok komt een forse update. TTM.nl kan exclusief alvast (bijna) alle informatie over de nieuwe Crafter vrijgeven.

Voorheen maakte VW de Crafter samen met Mercedes-Benz, en dus zijn ze in beide kampen heel benieuwd hoe de nieuwe Crafter ontvangen zal worden. De vorige Crafter was eigenlijk een bewerkte Mercedes-Benz, nu kan VW haar grootste besteller helemaal zelf maken. Bestelauto mocht al heel even om de hoek kijken bij de nieuwe Crafter. Wat we zagen was een bestelauto waarin het lineaire design van het front, wat we ook zagen bij de Caddy en Transporter, ook te zien is. In de carrosserie zit, hoe laten we nog even over aan uw fantasie, een lichte ellipsvorm verwerkt. Althans, bij de preproductiemodellen die wij mochten aanschouwen. Hoe de productieversie eruit ziet is ook voor ons nog een vraag.

Veel bergruimte
Over andere zaken rond de Crafter kunnen we heel wat zekerder informatie geven. Over het interieur bijvoorbeeld. De schetsen op deze pagina geven een prima indruk van het dashboard-ontwerp, en zeker van de hoeveelheid bergruimte daarin. In de deuren zitten twee grote vakken, plus het afsluitbare vak voor verbanddoos of gevarendriehoek. Het meest verrassend is een vak onder het dashboard over de gehele breedte ervan, waar tal van kleine spulletjes kunnen worden opgeborgen. Bovenop het dashboard zijn eveneens over de gehele breedte opbergvakken, plus twee bekerhouders. Natuurlijk zit er rechts ook een groot dashboardkastje. Elders in het dashboard zijn vakjes en punten van 12V en USB/AUX. Ook boven het dashboard tegen het dak zijn ruime opbergvakken. Maar ook elders zijn slimme opbergmogelijkheden: zo zit in de rugleuning van de stoel een sleuf voor een iPad. In de laadruimte zit een universele laadvloer en zijn gaten voor inrichtingen voorgeboord. Zo zijn al bestaande inrichtingen makkelijk over te zetten. Een rek tegen de laadruimte is mogelijk, alsmede bij bepaald werk passende standaardinrichtingen. De voorwielaangedreven versie heeft een cabine en laadvloer die tien centimeter lager is dan voorheen.

Automaat
De nieuwe Crafter komt er in maar liefst 69 carrosserievarianten. Er zijn drie carrosserielengtes (maximaal 7,4 meter lang) en drie hoogtes (maximaal 2,8 meter hoog). Er komt net als bij voormalige vriend Sprinter een 5,5 tons versie, die maximaal 3,5 ton mag trekken. Een 8 tons versie zou gelabeld worden als MAN, al werd ons dat eerst verteld en nu weer ontkend. Die zware versies van de Crafter hebben achterwielaandrijving en dubbellucht op de achteras. Er zijn ook diverse uitvoeringen met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving (4Motion). De Crafter wordt aangedreven door de EA288 Euro 6 2.0 TDI motor. Die is verkrijgbaar in vermogens van 100, 140, 160 en 174 pk en met koppels van 280 tot 410 Nm. Voor alle aandrijvingen is bij de nieuwe Crafter een 8-traps automaat leverbaar, in twee uitvoeringen. Ook op andere gebieden is er innovatie: zo krijgt de Crafter elektromechanische stuurbekrachtiging. Adaptive Cruise Control is leverbaar. De Crafter beschikt ook over tal van veiligheidssystemen: Front Assist met City Emergency Braking, Rear Traffic Alert en Park Assist, Side Collission Monitoring, Lane Assist Steering zijn er maar een paar van. Ook is er een interface klaar om gekoppeld te worden met fleetmanagementsystemen.

De Crafter moet echt het pronkstuk van Volkswagen Bedrijfswagens worden en karakteriseerde de auto al als ‘de grote broer van de Bulli’. “Momenteel heeft de Crafter in Europa een marktaandeel van 7 procent. Dat moet met deze nieuwe Crafter verdubbeld worden, naar 14 procent”, aldus VW Nutzfahrzeuge CEO Eckhard Scholz. De speciaal voor de nieuwe Crafter gebouwde fabriek in het Poolse Września is inmiddels klaar om de Crafter deze zomer in productie te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer