Ga naar hoofdinhoud

AB Transport Group wil praten over geschil

AB Transport Group heeft vrijdag de vakbonden en ondernemingsraad uitgenodigd voor een nader overleg om tot een oplossing van het geschil te komen. De onderneming wil voorkomen dat chauffeurs en klanten de dupe worden van het geschil.

Tussen enerzijds AB Transport Group en anderzijds FNV, CNV en de ondernemingsraad bestaat al vijf jaar een discussie over de door AB Transport Group gehanteerde arbeidssystemen. Vanaf eind 2015 heeft AB aangekondigd dat zij per 1 januari 2017 wil overstappen naar een zogenaamd vierdagensysteem binnen het onderdeel AB Texel Feed Transport. Adriaan Vis, directeur van AB Transport Group, licht toe dat voor een vierdagensysteem is gekozen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao, maar ook om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klanten. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe wij voor onze chauffeurs de verdiencapaciteit konden maximaliseren. Nota bene: een groot aantal chauffeurs van AB Texel Feed Transport werkt al jarenlang naar tevredenheid in het vierdagensysteem.”

Gedurende het gehele jaar 2016 heeft tussen AB Transport Group, de vakbonden en ondernemingsraad een open dialoog plaatsgevonden, wat heeft geresulteerd in een akkoord.

Op 21 december 2016 heeft de ondernemingsraad zich plotseling op het standpunt gesteld dat hij toch geen instemming zou hebben verleend. AB Transport Group heeft deze ommezwaai niet geaccepteerd en daarop is de ondernemingsraad een kort geding gestart, waarin hij op formele gronden onthouding van de uitvoering van het vierdagensysteem vordert.

Adriaan Vis: “Als de rechter de vordering van de ondernemingsraad toewijst, dan wordt niet alleen de onderneming beschadigd, maar zijn vooral de chauffeurs de verliezers. Zij zullen minder uren gaan werken en dus minder gaan verdienen dan mogelijk in het vierdagensysteem.” De rechter doet op 25 januari 2017 uitspraak.

In navolging van de ondernemingsraad zijn ook de vakbonden teruggekomen op hun akkoord en zij dreigen met stakingen wanneer AB Transport Group niet voldoet aan het door de vakbonden gestelde ultimatum. Ook de vakbonden hebben geen materieel bezwaar tegen het vierdagensysteem. “Wij zijn dan ook van mening dat eventuele stakingen onrechtmatig zullen zijn” aldus Adriaan Vis.

Om uit de impasse te raken en schade te voorkomen, heeft AB Transport Group de vakbonden en ondernemingsraad uitgenodigd voor een nader overleg, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator. AB Transport Group stelt namelijk altijd de belangen van haar werknemers en klanten voorop en verwacht dit ook van de vakbonden en ondernemingsraad.

De uitnodiging valt goed bij de vakbonden. “Dat is alvast winst en biedt een opening voor overleg”, stellen onderhandelaars Linda Slagter (CNV Vakmensen) en Hans Robijn (FNV). Maar reserves zijn er ook. “Richting het personeel doet de directie alsof vakbonden en ondernemingsraad akkoord zijn gegaan met de invoering van het vierdaagse systeem. Dat is absoluut niet het geval. In het overleg volgende week is er dus nog wel werk aan de winkel om dit conflict op te lossen. Onze inzet is helder: we laten de chauffeurs niet de dupe worden van dit nieuwe systeem.” Om het overleg een kans te geven, worden de voor deze week geplande acties opgeschort. Het ultimatum blijft intussen gehandhaafd, zeggen de onderhandelaars. “Als we er niet uitkomen, komen de werknemers alsnog in actie.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer