ACM onderzoekt tegenwerking sealants door bandenindustrie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ACM onderzoekt tegenwerking sealants door bandenindustrie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek begonnen naar mogelijke tegenwerking van de invoering van bandensealants door de bandenindustrie. Bandenfabrikanten zouden innovaties blokkeren en daar onderling afspraken over maken. Dat meldt het AD.

De opkomst van sealants zou een doorn in het oog zijn van bandenfabrikanten. Door de sealant, een gel-achtige vloeistof  in te spuiten in banden worden deze beschermd tegen lekken, maar ze verlengen ook de levensduur van de banden. Dat laatste zou een doorn in het oog zijn van de fabrikanten.

Branche-organisatie VACO ontkent met klem dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt. Ook is niets bekend over een onderzoek van de ACM. “Wel is er al lange tijd een technische discussie gaande over de kwaliteit van dergelijke producten”, zegt Edwin Brinksma namens de VACO in het AD.

In de truckindustrie zijn sealants ook al langer onderwerp van gesprek. Producent Ultra-Seal ondervond (en ondervindt) sterke tegenstand van de industrie, maar boekt ook successen bij bandenleveranciers. In Duitsland werd een rechtszaak gewonnen die de BRV – zeg maar de Duitse VACO – had aangespannen tegen de verkrijgbaarheid van Ultra-Seal. Ook in Denemarken werd stevig geprotesteerd maar werden weerstanden overwonnen. Afgelopen week werd bekend dat opleggerfabrikant Schmitz Cargobull Ultra-Seal in haar (Hankook) banden gaat gebruiken.

“We houden de autobandenindustrie in de gaten”, zegt Jeroen Nugteren van ACM in het AD. “We ontvangen graag tips en signalen over dit onderwerp.” Dat kan op www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons.

Bron: AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer