AdBlue-fraude: 20.500 euro boete of twee jaar cel • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

AdBlue-fraude: 20.500 euro boete of twee jaar cel

Personen die zich schuldig maken aan het manipuleren van de AdBlue-systemen bij vrachtwagens of vrachtwagenchauffeurs die met gemanipuleerde AdBlue-systemen rondrijden kunnen een geldboete krijgen van maximaal 20.500 euro of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar. Dat schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in antwoord op Kamervragen.

De minister gaat in haar schrijven uitgebreid (lees de complete brief onderaan dit artikel)  in op de ontduiking van het gebruik van AdBlue. Ze stelt dat er komende zomer een onderzoek van TNO en Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN)  gereed moet zijn over de AdBlue-fraude en de aanpak ervan. Volgens de minister is controle op de fraude alleen mogelijk langs de weg en richt het onderzoek zich daar ook op.

Schultz stelt bij herhaling dat het zeer lastig is de omvang van de AdBlue-fraude in Nederland vast te stellen. “Het is niet bekend op welke schaalgrootte AdBlue-systemen worden afgeschakeld. Naar verwachting is het bijzonder lastig om de omvang van deze illegale praktijken vast te stellen. Daarom richt ik me vooral op het aanpakken ervan”, aldus de minister, die ook schrijft dat het vaststellen van fraude in de werkplaats ook lastig is. De emulatoren zouden eenvoudig uit- en weer ingeschakeld kunnen worden bij een bezoek aan de werkplaats. Een extra check bij bijvoorbeeld de APK-keuring is daarom geen oplossing, schrijft de minister, die tevens opmerkt dat die oplossing niet werkt voor buitenlands gekentekende trucks.

De minister overweegt een verbod op de verkoop van de emulatoren en wil in de aanpak van de AdBlue-fraude samenwerken met branche-organisaties, maar ook met andere Europese landen. Transportbedrijven, vrachtwagenchauffeurs en reparateurs die zich bezighouden met AdBlue-fraude zijn strafbaar en kunnen niet misselijke straffen krijgen: een geldboete van maximaal 20.500 euro of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

beantwoording-kamervragen-van-het-lid-van-veldhoven-d66-over-gesjoemel-met-de-uitstoot-door-vrachtwagens

3 reacties op “AdBlue-fraude: 20.500 euro boete of twee jaar cel

 • Han de L.

  Opvallend dat altijd de kleine fraudeur het zwaarst gestraft wordt.
  De Adblue fraudeur krijgt € 20.500 boete of max 2 jaar gevangenisstraf.

  Bij de grootste milieufraude (tevens subsidiefraude), namelijk de VW sjoemeldieselfraude, is er nog geen strafrechtelijke vervolging door het OM ingesteld. De opgelegde boetes zijn ook slechts in de VS opgelegd.

  Bij de grootste financiele fraude in de wereldgeschiedenis, de Liborfraude onder andere gepleegd door de Rabobank, heeft het Nederlandse OM besloten om niet tot vervolging over te gaan. De Rabobank heeft zelfs de bonussen van de fraudeurs niet teruggeeist. Waarvan Lakeman aangaf dat je dat rustig kunt beschouwen als zwijggeld om het bankbestuur uit de wind te houden.

 • Jaap B.

  Laat de douane gewoon bij de transporteurs controle in de boekhouding doen, dan kun je wel zien of er gefraudeerd wordt. Hij of zij die euro 5 en 6 motoren in het wagenpark heeft moet inkoopfacturen kunnen overleggen van de ad blue. erg moeilijk lijkt me dat niet.

  1. Rene V

   We gaan de douane vragen of ze in Polen of roemenie de boekhouding gaan controleren !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer