AB Transport Group heeft met vakbonden FNV en CNV en de ondernemingsraad een akkoord bereikt over het vierdagensysteem binnen AB Texel Feed Transport. De invoering van het vierdagensysteem wordt doorgezet. Daarbij is een aantal specifieke afspraken gemaakt. De vakbonden tonen zich tevreden: “De angels zijn eruit.”
Het akkoord volgt op de uitspraak van de rechter d.d. 25 januari jl. in het kort geding dat de ondernemingsraad tegen AB Transport Group had aangespannen. De vordering van de ondernemingsraad om onmiddellijk te stoppen met de invoering van het vierdagensysteem werd door de rechter afgewezen. Daarop zijn AB Transport Group en de vakbonden opnieuw in overleg gegaan. Op dinsdag 31 januari jl. werd al een akkoord bereikt tussen AB Transport Group en FNV en CNV. De ondernemingsraad heeft uiteindelijk op 9 februari jl. instemming verleend met de invoering van het vierdagensysteem. AB Transport Group trekt nu de bodemprocedure in.
Adriaan Vis, directeur van AB Transport Group: “Zowel voor onze chauffeurs als onze klanten ben ik blij dat er een akkoord is bereikt en dat het systeem zoals dat is ingevoerd de volledige steun heeft van de vakbonden en ondernemingsraad. Niemand is gebaat bij onrust en onduidelijkheid.”
Het akkoord houdt in dat de invoering van het vierdagensysteem wordt doorgezet. Binnen AB Texel Feed Transport werkt een groot aantal chauffeurs al jaren tot volle tevredenheid in het vierdagensysteem. Inhoudelijk zijn met de vakbonden en ondernemingsraad afspraken gemaakt over de gebroken weken, het aantal werkuren en de inzet op zaterdagen. Deze afspraken gelden voor een periode van 3 jaar.
AB Transport Group heeft voor een vierdagensysteem gekozen om te kunnen blijven voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent arbeids- en rusttijden en cao, maar ook om te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de klanten. “Daarbij is nadrukkelijk bekeken hoe een zo groot mogelijke verdiencapaciteit voor chauffeurs gerealiseerd kon worden”, aldus Adriaan Vis.
Onderhandelaar Linda Slagter van CNV Vakmensen is ook tevreden. “We hebben van de directie voldoende garanties gekregen dat de chauffeurs er niet enorm in salaris op achteruit gaan. De angels zijn eruit.”
Slagter: “Er was veel onrust onder de chauffeurs. Ze zouden minder uren gaan maken, vaker in het weekend moeten werken en meer gebroken diensten draaien. Het zou de chauffeurs honderden euro’s per maand gaan kosten.” De chauffeurs kwamen in actie en de ondernemingsraad spande een kort geding aan tegen de directie. De rechter oordeelde in januari dat dat de directie inderdaad onvoldoende overleg had gevoerd met ondernemingsraad en vakbonden. Slagter: “We zijn daarna opnieuw gaan praten met de directie. De uitkomst is dat de vierdaagse werkweek blijft, maar wel met voldoende garanties voor de chauffeurs. Ze krijgen een urengarantie van 48 uur en draaien maximaal eens per drie weken gebroken diensten, waarbij de extra reiskosten en de reisuren worden vergoed. Ook het vaker werken op zaterdag is van de baan; alleen als een chauffeur dit zelf wil, zullen we het toestaan, puur op basis van vrijwilligheid dus. Een mooi staaltje vakbondswerk, waarbij we met elkaar een goed resultaat hebben bereikt waar iedereen mee kan leven.”
Ja mooi staaltje vakbonds werk. Nu nog i.p.v 3 % ,30% looneis en ik wordt lid.