‘Alle informatie op zak’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Alle informatie op zak’

“De e-Mobits app is betaalbaar en handig”, zegt containertransporteur Peter Poort. Praktisch vindt hij vooral dat je hem ook buiten de auto kunt gebruiken.

(juli/augustus 2014) – Omdat een boordcomputer niet altijd de gevraagde functionaliteit had of klanten hem te duur vonden, ontwikkelde TMS-leverancier Erniesoft de e-Mobits boordcomputerapp for Android. Deze is zowel op zichzelf staand te gebruiken als geïntegreerd met het e-Lips TMS. Peter Poort Transport doet het laatste. “Zo hebben onze chauffeurs de benodigde informatie altijd op zak.”

“De e-Mobits app is betaalbaar en handig”, zegt containertransporteur Peter Poort. Praktisch vindt hij vooral dat je hem ook buiten de auto kunt gebruiken.
“De e-Mobits app is betaalbaar en handig”, zegt containertransporteur Peter Poort. Praktisch vindt hij vooral dat je hem ook buiten de auto kunt gebruiken.

Ondanks de geringe omvang van zijn bedrijf heeft containertransporteur Peter Poort de automatisering professioneel aangepakt. “We hebben vijf eigen auto’s, maar verwerken dagelijks een groot aantal orders die we samen met verschillende charters afhandelen”, vertelt Poort. “In deze situatie werkt een TMS beter dan Excel:  we kunnen orders sneller invoeren, plannen en factureren, terwijl er minder fouten worden gemaakt. Ook besparen we tijd omdat e-Lips de containers automatisch voormeldt.”

Collega-vervoerder Bultsma, met wie Poort nauw samenwerkt, maakt eveneens gebruik van e-Lips. “Dat heeft als voordeel dat we orders makkelijk via de cloud kunnen uitwisselen”, zegt Poort. Om een order door te geven aan Bultsma hoeft hij hem alleen maar op het planbord aan zijn collega toe te kennen. Daarna zet het TMS de order in de cloud, krijgt Bultsma een e-mail plus notificatie op zijn planbord en kan hij de order accepteren of weigeren. Gebeurt het eerste, dan verdwijnt de order bij Peter Poort van het planbord en verschijnt deze definitief op dat van Bultsma. Eveneens in de cloud draait Erniesofts boordcomputerapp e-Mobits, die sinds 2012 op de markt is. De data die via de app worden vastgelegd, zijn te zien in een webapplicatie. Wordt de app samen met  e-Lips gebruikt, dan importeert en verwerkt het TMS de gegevens uit de webapplicatie.

Laptop

Peter Poort Transport is met vijf eigen wagens weliswaar geen groot bedrijf, maar de ICT is professioneel aangepakt.
Peter Poort Transport is met vijf eigen wagens weliswaar geen groot bedrijf, maar de ICT is professioneel aangepakt.

Omdat Poort een boordcomputersysteem te duur vindt, hadden zijn chauffeurs tot voor kort een laptop met dongel en mobiele printer in de auto. Vanaf het planbord in e-Lips werden de opdrachten per mail naar de chauffeurs verstuurd. De plaats van de laptops is inmiddels ingenomen door e-Mobits. Het grootste voordeel van deze app vindt Poort dat de chauffeurs de orderinformatie altijd op zak hebben. “De parkeerplaats bij ECT Delta is ruim een kilometer lang. Als een chauffeur bij de probleembalie in de rij staat en nog informatie moet overhandigen als hij eindelijk aan de beurt is, kan hij gewoon zijn smartphone laten zien en hoeft hij niet terug naar de auto”, noemt hij als voorbeeld.

Afkeuren

Praktisch vindt Poort ook de fotofunctie van de app. “We maken foto’s bij schade of als de ontvanger een container wil afkeuren. De foto’s worden meteen bij de juiste order in e-Lips gezet. En terwijl de chauffeur nog op het losadres staat, kunnen we op kantoor al bekijken of het terecht is dat hij de container mee terug moet nemen. Dat voorkomt onnodige kosten en discussies achteraf.”

Bij schade aan de lading wordt ook een opmerking op de CMR gezet. Poort: “De chauffeur maakt daarna een foto van de CMR. Die wordt samen met de foto van de schade opgeslagen in e-Lips en kunnen we als bijlage meesturen met de factuur.” De getekende vrachtbrief of ritlijst kan met e-Mobits overigens altijd worden gefotografeerd. Het TMS archiveert het digitale document bij de order zodat documentscanning onderweg niet nodig is. Ook kan de ontvanger de zending aftekenen in de app.

Taken

Chauffeurs krijgen hun orders binnen in e-Mobits, dat bij Peter Poort draait op Samsung smartphones. Via de app maken ze ook foto’s van onder andere schades.
Chauffeurs krijgen hun orders binnen in e-Mobits, dat bij Peter Poort draait op Samsung smartphones. Via de app maken ze ook foto’s van onder andere schades.

Bij Peter Poort Transport draait e-Mobits op Samsung Galaxy smartphones, één S2 en vier Cores. Poort vertelt dat de chauffeurs zuinig zijn op hun telefoon en ervoor zorgen dat hij altijd opgeladen is. “We hebben 220V in de cabine, dus ze kunnen een normale oplaadstekker gebruiken.” De chauffeurs loggen in e-Mobits in als ze ’s morgens aan het werk gaan. De planner stuurt geen ritlijst, maar telkens één order naar een chauffeur. Deze bestaat uit drie taken: de container afhalen, laden/lossen en inleveren. Bij elke taak hoort een aantal vragen. “Die hoeven niet lineair doorlopen te worden”, zegt Poort. “Afhankelijk van het antwoord verschijnt de volgende vraag.”

Meldt een chauffeur in de app dat een taak is afgerond, dan kleurt dat deel van de rit groen op het planscherm in e-Lips. Ook worden de ingevoerde ordergegevens, zoals het container- en zegelnummer bij exportcontainers, door het TMS verwerkt. Waar nodig stuurt e-Lips een mail met deze ordergegevens naar de klant. Het vragenpad is te definiëren per ordertype of per activiteit en de app kan worden gekoppeld aan een chauffeur of kenteken. Bij Peter Poort rijden de chauffeurs op een vaste truck en is de app gekoppeld aan een kenteken. Dat wordt weergegeven op een kaart in de webapplicatie, zodat te zien is waar de auto is en welke route hij heeft gereden. “Je kunt ook klanten toegang geven tot deze site, zodat ze zelf kunnen meekijken”, aldus Poort.

Wachturen

Net als een boordcomputer registreert e-Mobits wanneer de auto rijdt, en verantwoordt de chauffeur zijn activiteiten tijdens stilstand. De tijd- en plaatsregistratie van de app is gekoppeld aan het GPS-signaal. Mocht dat van de telefoon wegvallen, dan gebruikt Erniesoft het GPS-signaal van de provider. De urenregistratie die de chauffeurs via de app bijhouden, verwerkt Erniesoft in haar e-CAO uren-/onkostenmodule. Ook wachturen worden met e-Mobits bijgehouden. “Als de standaard wachttijd overschreden dreigt te worden en we kosten in rekening gaan brengen, meldt e-Lips dat en kan deze automatisch een bericht naar de klant sturen”, licht Poort toe. Deze laatste functie gebruikt hij nu nog niet. “Eerst moeten de chauffeurs helemaal gewend zijn aan de app en hun activiteiten nauwkeurig invoeren.”

Nieuwe features

Alle data die via de boordcomputerapp worden vastgelegd, zijn te zien in de e-Mobits webapplicatie.
Alle data die via de boordcomputerapp worden vastgelegd, zijn te zien in de e-Mobits webapplicatie.

Erniesoft meldt dat e-Mobits continu in ontwikkeling is. Zo is het mogelijk een WiFi-printer te koppelen aan de app om onderweg te printen. Ook is e-Mobits uitgebreid met de PTV Navigator trucknavigatie. Hiervoor wordt  per licentie éénmalig € 129,- in rekening gebracht bovenop de € 16,50 per gebruiker per maand die e-Mobits kost. Wie de app alleen wil gebruiken voor tracking&tracing, betaalt € 6,50 per gebruiker per maand.

Daarnaast gaat Erniesoft Squarells nieuwe bluetooth CANbus-device testen om eventueel een verbruiks-/rijstijlanalyse toe te voegen aan haar boordcomputerapp. Ook houdt de ICT-aanbieder de ontwikkelingen in de gaten bij Google, dat bezig is met een online printservice en de mogelijkheid om externe devices te koppelen aan een Android smartphone. Dat maakt opties mogelijk als temperatuurregistratie via sensoren of integratie van achteruitrij- en dodehoekcamera. Komen deze services beschikbaar, dan wil Erniesoft ze integreren met e-Mobits.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in TTM.nl magazine van juli/augustus 2014. Feiten, namen, omstandigheden en andere details waren correct ten tijde van deze eerste publicatie. De redactie beseft dat deze in de tussentijd veranderd kunnen zijn. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Auteur: Sandra Waenink

Foto’s: Koos Groenewold

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer