Nieuws

Alle maten en gewichten op een rij!

FOCWA Carrosseriebouw heeft een nieuw boekwerk van maten en gewichten uitgebracht. Daarin een overzicht van alle maximum toegestane afmetingen en gewichten van voertuig(combinaties) die nationaal en Europees gelden voor toelating en gebruik.

focwaHet gaat om maximale aslasten, voertuigafmetingen en totale voertuigmassa’s van bedrijfsauto’s. Voor Nederland zijn tevens de belangrijkste gebruikseisen over lading opgenomen, alsmede de eisen die aan lange en zware voertuigen (LZV’s) worden gesteld. De opzet van de uitgave is gelijk aan vorige edities: in de eerste hoofdstukken worden de richtlijnen 96/53/EG en 97/27/EG toegelicht, daarna worden per land de afwijkingen ten opzichte van die richtlijnen behandeld. In beginsel moet een voertuigcombinatie die aan de richtlijnen voldoet, worden toegelaten in alle lidstaten van de Europese Unie. De praktijk leert echter dat de meeste landen in hun nationale wetgeving op bepaalde punten van de richtlijnen afwijken. Bijvoorbeeld door het toestaan van ruimere afmetingen of hogere toegestane totaalgewichten. Landen die niet bij de EU zijn aangesloten, zijn niet verplicht de richtlijnen te volgen. Toch gebeurt dit steeds meer. Daarom zijn ook voor die landen de afwijkingen op dezelfde wijze verwerkt.
Het naslagwerk is tot stand gekomen met medewerking van ambassades en ministeries van de opgenomen landen, bedrijfswagenimporteurs en truckfabrikanten.
Leden van FOCWA Carrosseriebouw ontvangen de uitgave kosteloos. Voor deze bedrijven  is de informatie ook digitaal beschikbaar met zoekmogelijkheden via de ledensite www.cb.focwa.nl. Op deze site is bovendien nog veel meer te vinden over voertuigregels, toelating keuringseisen, richtlijnen en relevante normen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven