Anti-ongevallensysteem trucks moet files terugdringen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Anti-ongevallensysteem trucks moet files terugdringen

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat hoopt het aantal files terug te dringen door vrachtwagens van nieuwe anti-ongevalsystemen te voorzien.

In samenwerking met Connekt, TNO en Buck Consultants International worden daarom de komende acht maanden vijf nieuwe systemen getest. Aan de proef doen 3000 vrachtwagens mee. Dat heeft het ministerie donderdag laten weten.
 
Slechts een klein aantal files wordt veroorzaakt door ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. Maar deze verkeersopstoppingen zijn wel langer dan andere files. In totaal gaat het om 2 tot 3 procent van de files die worden veroorzaakt door ‘incidenten’. Daaronder vallen naast ongevallen bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden en wegwerkzaamheden.
Momenteel beschikken de meeste vrachtwagens nog niet over een antiongevallensysteem. Dat heeft vooral te maken met de hoge kosten die aan het gebruik ervan verbonden zijn. Als uit deze proef blijkt dat de systemen een serieuze bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, zal worden gekeken hoe het gebruik ervan interessanter kan worden gemaakt. De resultaten worden verwacht in december.
Het is de eerste keer dat de systemen op grote schaal worden getest. Volgens een zegsvrouw van antifileproject FileProof hebben andere EU-lidstaten daarom veel belangstelling voor de resultaten.

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer