Per etmaal rijden 50 tot 60 goederentreinen door Arnhem. Die zorgen voor meer geluidsoverlast dan die van Schiphol. De stad eist maatregelen.
De 550 goederen- en personenvervoertreinen die dagelijks door de Gelderse hoofdstad rijden maken volgens de gemeente nu al meer herrie dan wettelijk is toegestaan. Arnhem eist daarom maatregelen: om te beginnen ’s nachts geen goederenvervoer door de stad. Ook vraagt Arnhem voorlopig aanpassing van de snelheid – geen verhoging tot 80 maar handhaving van de huidige 40 km per uur. Het aantal goederentreinen is sinds 2000 verviervoudigd.
In Arnhem wonen langs het spoor zevenduizend mensen. Als straks de geplande extra rails er komen te liggen moet voor 411 huizen ontheffing worden gevraagd van de maximaal toegestane geluidsbelasting van 57 decibel.
De Betuweroute heeft aan de drukte overigens niets veranderd omdat die lijn in Duitsland nog onvoldoende aansluit. Treinen naar het noordoosten takken daarom bij Elst af om via Arnhem, Zutphen en Enschede te rijden. Op de lange termijn moet er een aansluiting komen van de Betuweroute op de IJssellijn die Arnhem ontlast.
EVO: Stille treinen
Volgens EVO ligt de oplossing bij de aanpak van geluidsoverlast niet in het opwerpen van allerlei beperkende maatregelen, omdat er dan een leegloop ontstaat van het spoor naar de weg. Dit terwijl het goederenvervoer naar verwachting verdubbelt tot 2020. Zowel spoor als weg zijn hard nodig om die groei op te vangen. In plaats van beperkingen op te leggen, moet het kabinet het probleem bij de bron aanpakken door te investeren in stille treinen. Dat is verreweg de meest effectieve maatregel, aldus EVO. Volgens berekeningen van EVO zijn bronmaatregelen een aanzienlijk goedkoper alternatief dan het plaatsen van geluidschermen. Een investering van 80 miljoen euro in stille treinen heeft namelijk hetzelfde effect als het plaatsen van minimaal 500 miljoen euro aan geluidschermen. Een win-win situatie. Bovendien worden niet alleen de grootste landelijke spoorlijnen hierdoor stiller, maar ook in woonkernen aan het regionale spoornet.
Tenslotte wijst EVO erop dat als treinen stiller worden gemeenten niet nog dichter op het spoor moeten bouwen, om te voorkomen dat opnieuw een spanningsveld ontstaat tussen vervoer en omwonenden.
Bron: Trouw