Autofabrikanten binden strijd aan met cybercrime • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Autofabrikanten binden strijd aan met cybercrime

Autofabrikanten hebben zes basisregels opgesteld die zij nodig achten voor ‘cybersecurity’. De regels zijn nodig om de veiligheid van voertuigen en alles waarmee zij in verbinding staan te garanderen. Dat meldt fabrikantenkoepel ACEA. Alle leden van ACEA, ook de truckfabrikanten, gaan de regels toepassen.

“De digitale wereld biedt ons ongekende mogelijkheden”, stelt Erik Jonnaert, secretaris-generaal van ACEA. “Die mogelijkheden hebben echter ook risico’s, en in ons geval is dat een cyberaanval op een voertuig of zelfs een hele vloot voertuigen. Het monitoren van die risico’s is daarom van groot belang voor onze branche.”

Volgens ACEA moet er ten eerste een limiet worden gesteld aan het aantal data interfaces in een voertuig. Ten tweede moeten interfaces die gebruikt worden voor connectivity met de allerhoogste veiligheid worden omkleed. De auto-industrie is al volop bezig met veilige connected en automated voertuigen te ontwerpen. Nu komen daar dan ook diverse veligheidsmaatregelen bij. Als die niet adequaat en gedisciplineerd worden toegepast, kunnen de interfaces van voertuigen een mogelijkheid zijn voor cybercriminelen om zwakke punten aan te vallen. Criminelen kunnen dan bijvoorbeeld gegevens van de bestuurder of het bedrijf stelen, voertuigsystemen ontregelen en daarmee mogelijk de veiligheid van inzittenden of de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

ACEA heeft om het commitment van de auto-industrie aan te geven zes basisprincipes ingesteld die vanaf nu gelden:

  • Het opzetten van een cultuur van cybersecurity
  • Het inpassen van een cybersecurity lifecycle voor voertuigontwikkeling
  • Het testen van veiligheidsfuncties in diverse fases
  • Het instellen en onderhouden van veiligheidsbeleid
  • Het instellen van incidentmanagement en veiligstellen van gegevens
  • Het verbeteren van informatie-uitwisseling tussen industriepartners

Alle fabrikanten verenigd in ACEA onderschrijven deze principes en streven zo samen na connected en automated voertuigen te beschermen tegen cyberaanvallen.

Eén reactie op “Autofabrikanten binden strijd aan met cybercrime

  • Olaf

    De veiligste oplossing is om een voertuig te gebruiken dat totaal niet gevoelig is voor cyber security, zoals een fiets, of een oldtimer voor de langere afstanden! `Daarmee kom je ook van A naar B, vaak even snel of langzaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer