Bandenspanning ook van belang bij trailerbanden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bandenspanning ook van belang bij trailerbanden

Een goede bandenspanning is niet alleen van belang bij trekkers, maar zeker ook bij trailers. Het merendeel van het getrokken materieel op de Nederlandse wegen rijdt met een onderspanning in de banden tot wel 20 procent, meldt Carrosserie Elenbaas. Dit bedrijf is een van de negen bedrijven in Nederland die het bandenspanningssysteem ATIS installeert en onderhoudt.

ATIS maakt gebruik van het persluchtsysteem van de trailer om een band bij te pompen die luchtdruk verliest. Het systeem zorgt onder het rijden voor een optimale bandenspanning door via het aslichaam de lucht in de band te pompen. Een indicatielampje, dat op het kopschot van de aanhangwagen/oplegger gemonteerd is, signaleert een mogelijk verlies van druk. Met dit controlelampje kan ook de correcte werking van het systeem gecontroleerd worden.

Een terugslagklep, die geïntegreerd is in de vulslang, beschermt elke andere aangesloten band in geval van extreem drukverlies. Iedere band wordt op druk gehouden via een luchtslang die via het aslichaam lucht in de band kan pompen. Het drukventiel dat in de controlebox geïntegreerd is, beschermt het rem- en luchtveersysteem bij overmatig drukverlies. Hierdoor is de werking van het rem- en luchtveersysteem te allen tijde gegarandeerd. Het op de juiste spanning houden van trailerbanden zorgt voor gemiddeld 3 procent minder brandstofverbruik, minder CO2-uitstoot en een gemiddeld tien procent langere levensduur van de band.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer