Benelux-controle: 40 procent truckers in de fout • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Benelux-controle: 40 procent truckers in de fout

Inspectiediensten van de drie Benelux-landen hebben op vrijdag 15 september, op verschillende locaties, op hetzelfde moment, controles uitgevoerd op het transport met vrachtwagens. De controleurs van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in België, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en de Douane in Luxemburg hebben gezamenlijk controles uitgevoerd in Nederland (Venlo A67, Bodegraven A12, Gorinchem A15 en Apeldoorn A1), in België (Texaco-parking E-17 te Kruibeke en parking E19 – E42 Masières) en in Luxemburg (aire de contrôle DZA et Centre Douanier).

Tijdens de inspecties zijn vrachtwagens gericht gecontroleerd op fraude en manipulatie met de tachograaf, de naleving van de rij- en rusttijden en de boorddocumenten. Inspecteurs uit de Benelux landen controleerden in totaal 115 vrachtwagens, waarbij 45 voertuigen in overtreding waren. Er zijn 47 overtredingen vastgesteld. Doel van de samenwerking is het delen van kennis en ervaring tussen de betrokken inspectiediensten om zo te komen tot meer uniformiteit bij de controles.

De inspecteurs uit de drie betrokken landen controleerden in totaal 50 vrachtwagens in Nederland, waarvan 11 van Nederlandse bedrijven en 39 van Europese vrachtvervoerders. In totaal stelden de inspecteurs bij 19 vrachtwagens overtredingen vast, variërend van fraude met de tachograaf tot overtredingen van de rij- en rusttijden.

In België zijn 34 voertuigen gecontroleerd, waarbij 7 overtredingen zijn geconstateerd. De overtredingen betroffen onder meer rij- en rusttijden, geen gebruik van de veiligheidsgordel en fraude met de tachograaf. In Luxemburg zijn bij 31 vrachtwagens  19 overtredingen ontdekt.

Deze gezamenlijke controle werd gehouden in het kader van het Verdrag van Luik dat door de drie landen in oktober 2014 werd ondertekend. Dit verdrag is gericht op samenwerking tussen de Benelux-landen op het gebied van toezicht op en handhaving van EU-regelgeving met betrekking tot wegvervoer en op een harmonisatie van de regelgeving. Dankzij dit Verdrag kunnen de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse inspecteurs op een efficiënte manier gezamenlijke controles uitvoeren op vrachtwagens en bussen in de Benelux. Deze samenwerking leidt tot een meer uniform toezicht op het wegvervoer, zorgt voor kostenbesparingen, als ook voor eerlijke concurrentie tussen transporteurs en correcte arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en een betere verkeersveiligheid. Hiermee vervullen de drie landen een voortrekkersrol binnen de Europese Unie. Het was de negende keer dat de drie landen samen een grote controle uitvoeren binnen dit kader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer