Vanaf vandaag hoeven transportbedrijven en hun opdrachtgevers in Nederland, België en Luxemburg voor hun transport tussen de drie landen geen papieren vrachtbrieven meer te gebruiken. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaf maandagochtend samen met haar Belgische en Luxemburgse collega’s het startschot voor een proef in de Benelux. Gesprekken met andere EU-lidstaten voor verdere uitbreiding staan op de agenda, aldus de minister.
Het is de eerste keer dat er vanuit Nederland grensoverschrijdend transport plaatsvindt met een digitale in plaats van papieren vrachtbrief (ook wel e-CMR genoemd). Tussen Frankrijk en Spanje is dit al langer toegestaan, en ook binnen Nederland en Luxemburg. Nu mogen deelnemers aan de proef dus in de hele Benelux met de digitale vrachtbrief werken. Als deze proef over drie jaar succesvol blijkt, kan de digitale vrachtbrief van Kopenhagen tot aan Sevilla worden gebruikt.
Besparing van 180 miljoen per jaar
Jaarlijks worden er in Nederland alleen al zo’n 40 miljoen vrachtbrieven gebruikt. Met de overstap naar de digitale vrachtbrief besparen transportondernemers en hun opdrachtgevers veel geld: per vrachtbrief 4,50 euro. Alleen al in Nederland scheelt het werken met de digitale vrachtbrief dus zo’n 180 miljoen euro per jaar. Dat geld wordt natuurlijk niet alleen bespaard op het papier. De winst zit vooral in de vereenvoudiging van het administratieve proces. Daar zijn minder mensen mee bezig. Bij BAS Logistics in Etten-Leur bijvoorbeeld, waar de proef gestart werd, zijn elke dag twee mensen fulltime bezig om vrachtbrieven, zo’n 500 in totaal, te verwerken. De kostenbesparing is in de praktijk getoetst door Transport en Logistiek Nederland.
Met de e-CMR wordt bovendien de kans op fouten verkleind. Dat een vrachtwagenchauffeur voor een verkeerd huisnummer staat door een typefout, komt dan nauwelijks meer voor. De leesbaarheid van handschriften is ook geen probleem meer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Nederland is een handelsland. Veel vrachtvervoer gaat over de grens van en naar onze zuiderburen. Met digitale vrachtbrieven wordt het grensoverschrijdend vervoer nu een stuk makkelijker, veiliger en goedkoper.”
Track & trace
De digitale vrachtbrief brengt ook efficiëntiewinst. Zo kunnen de opdrachtgever, de ontvanger en de transporteur via track & trace hun zending volgen. Dan weet bijvoorbeeld de supermarkt precies op welk moment de vrachtauto bij de ingang van het magazijn staat en kan die ervoor zorgen dat er tijdig personeel klaarstaat om de goederen te lossen.
Data delen
De digitalisering van de vrachtbrief maakt ook het delen van data met andere partijen eenvoudiger en dat biedt kansen. Als de hulpdiensten bijvoorbeeld bij de data kunnen, kan dat de veiligheid op de weg ten goede komen. Is een tankauto betrokken bij een ongeval en ligt de chauffeur bewusteloos in de cabine? Zo kunnen de hulpdiensten door het kenteken van de vrachtauto in te tikken direct zien of er gevaarlijke stoffen worden vervoerd.
Europese doorbraak
Met deze proef testen de Benelux-landen de betrouwbaarheid van de digitale vrachtbrief. De kennis delen ze met de Europese Unie. Voor Nederland is het belangrijk dat ook landen als Duitsland, Italië en Oostenrijk de digitale vrachtbrief gaan accepteren. Maar deze en andere Europese landen hebben het zogeheten e-protocol onder het CMR-verdrag van de Verenigde Naties nog niet omgezet in eigen wetgeving. Dat is nodig om over te kunnen stappen op de digitale vrachtbrief. Zodat we binnenkort in heel Europa papierloos transporteren. Luuk Blom, adjunct-secretaris-generaal Benelux Unie: “Met deze proef lopen de Benelux-landen voorop in de Europa door de betrouwbaarheid van de digitale vrachtbrief in het grensoverschrijdend verkeer na te gaan. Die opgebouwde kennis gaan we delen met de Europese Unie.” Al heel snel gaat minister van Nieuwenhuizen aan tafel met de nieuwe Duitse verkeersminister Andreas Scheuer, maar ook met EU-commissaris Bulc. “We moeten de digitale interne markt goed op de agenda zetten en dit is daar een schoolvoorbeeld van. Digitaal verwerken van data is de toekomst. Natuurlijk kost het tijd voordat de e-CMR in heel Europa gebruikt wordt, maar elke stap die we zetten is er één. Vandaag is een belangrijke stap gezet, en de Benelux kan daarin leidend zijn. Kijk bijvoorbeeld
maar eens naar het vrijgeven van gratis roaming. Dat begon ook in de Benelux en wordt nu overal in de EU toegepast.” Ook de minister benadrukte welke enorme kostenbesparingen mogelijk zijn. “Het gaat niet alleen om papier, al zijn dat zestig trucks papier alleen al in Nederland, maar veel meer om alle handelingen die achterwege kunnen blijven. Met een app is er veel minder rompslomp, en het gaat natuurlijk in de EU op jaarbasis om honderden miljoenen vrachtbrieven.” De minister zei transporteurs die het moeilijk vinden om data te delen wel te snappen. “Dat is begrijpelijk. Moderne technologie kan heel goed helpen optimaliseren, ladingvolumes bijvoorbeeld. Hopelijk helpt ook deze proef mee om weerstand weg te nemen en inzicht te geven in wat digitale processen voor voordelen hebben.”
Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de digitale vrachtbrief. Arthur van Dijk, voorzitter TLN: “TLN heeft deze standaard voor de digitale vrachtbrief samen met Evofenedex laten ontwikkelen. Een schoolvoorbeeld van innovatie, waar de hele Europese logistieke sector zijn voordeel mee kan doen. Met deze proef kunnen we dat laten zien aan de rest van Europa. Met de digitale vrachtbrief kunnen we onze positie in de snel veranderende internationale logistieke ketens versterken.”
at T T M ;
voorop gesteld ;
prima ontwikkeling maar checkt jullie journalist ook de feiten ?
€ 180 miljoen besparing ?? hoe dan ?
jullie schrijven 40 miljoen stuks a 4.50
deze vrachtbrieven ( CMR’s ) kosten afhankelijk van aantallen en/ of voorgedrukt plm 10- 20 cent per stuk ( net nog even gecheckt op logistiek concurrent . nl )
ook op de digitale vrachtbrief zul je eea moeten invullen , dus daar zit geen besparing m.i., volgens mij is de besparing dan 5-9 miljoen , niks mis mee, maar wel n verschilletje
verder zou n chauffeur niet meer door n typefout op n verkeerd adres aankomen , dat is nu toch ook zo ? als er geen type fout word gemaakt ?
Van deze besparingen sloegen wij ook achterover, Rob. We kunnen best wel aardig rekenen, maar op een besparing van 180 miljoen euro kwamen wij ook niet uit. Trouwens, leuk dat je onze webshop checkt voor je CMR vrachtbrieven. Daarmee bespaar je misschien geen 180 miljoen euro, maar hé .. why pay more when you can pay less? 🙂
Bedoeling is dat vanuit het opdrachten systeem deze vrachtvrief wordt sangmaakt. Deze door de opdrachtgever wordt verzonden naar de vervoerder deze wordt ingelogd in het vervoerssysteen digitaal is en wordt getekend en dus outomatisch opgeslagen bij leverancier tussen persoon vervoerder en ontvanger.dus niet meer inscannen opbergen gereed bij fiscale vertegenwoordiging voor de douane etc.
Een prima ontwikkeling, …proeftijd van 3 jaar, in deze periode gaat men nog tegen zoveel problemen aan lopen… zoals altijd veel opdrachtgevers als verladers en ontvangers lopen een 5 a 10 tal jaren achter de logistieke sector zelf… tevens willen deze bedrijven nog steeds iets fysiek in handen hebben als een handtekening en de stempel.
De kosten besparing valt alleen te halen in het papier, de rest zal omslachtig worden..
Ben zelf eigenaar van een transportbedrijf, dus weet waar ik over praat
We volgen de ontwikkelingen verder
Prima opmerkingen, LG. Wij delen jouw mening over de kostenbesparing. Per vrachtbrief zullen de kosten lager uitvallen, maar alle ontwikkeling, implementatie en onderhoud eromheen.. is daar sprake van een besparing of juist een investering? 😉
It is wonderful to see how we all are pushing for paperless logistics and e-CMR, on national, regional and global levels. Have a look at the e-CMR video IRU launched recently: https://www.youtube.com/watch?v=qwhGs7HKAtc
De business case zit in onze ogen meer in de te boeken tijdwinst. Minder op het administratieve. Dat is tenminste onze ervaring na twee jaar piloten en toepassen. Uit onderzoek van NHTV blijkt dat het meest te winnen is in de flow. Daar baseren wij ons ook op. Vandaar onze missie ‘Chauffeurs sneller op weg helpen’. Willen jullie eens een vingeroefening doen voor een genuanceerde business case? Bereken dan eens jouw besparingen op https://collectgo.eu/business-case/
Ik ben overigens nog niet helemaal tevreden over deze berekening. Ik denk dat de tijdwinst iets te positief wordt berekend, daar werken we nog aan in het finetunen.
Feedback is welkom. Thx.
Groet, Hans Togtema