Betuweroute optimaal beschikbaar voor goederenvervoer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Betuweroute optimaal beschikbaar voor goederenvervoer

Met de ombouw van de bovenleiding van 1500V gelijkstroom naar 25kV wisselstroom op het spoor tussen Zevenaar Oost en Emmerich is de Betuweroute optimaal beschikbaar voor het goederenvervoer van Rotterdam naar Duitsland. Dura Vermeer Railinfra rondde deze laatste mijlpaal in de ombouw van de sporen bij Zevenaar maandag 17 oktober af.

De aanpassing betekent dat internationale goederentreinen bij de grens niet twee, maar nog maar één keer van stroomvoorziening hoeven te wisselen. En dat is een belangrijke verbetering voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven.

Bronvermelding "Foto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.

In opdracht van spoorbeheerder ProRail is Dura Vermeer verantwoordelijk voor de gehele ombouw bij Zevenaar. In de 17-daagse buitendienststelling afgelopen zomer is de bovenleiding van de zuidelijke sporen van Zevenaar tot Duitsland al aangepast. Het spoor is van gelijkstroom (1500V) naar wisselstroom (25kV) omgebouwd. Dit houdt ook in dat er nieuwe onderstations zijn gekomen, spanningssluizen en een nieuw aardingsysteem zijn aangelegd. De werkzaamheden op het noordelijk spoor zijn in het weekend van 14 oktober afgerond en daarmee is nu de gehele bovenleiding bij Zevenaar voorzien van 25kV, net als de Betuweroute.

Met de indienststelling van het noordelijke spoor is het project Zevenaar Spoorwerk stap 2 bijna afgerond. Dura Vermeer kan terug kijken op een mooi project. Er zijn twee grote buitendienststellingen geweest van 16 dagen in 2016 en 17 dagen in 2017, waarin de spoorlayout is aangepast met onder meer de grote 1:29 wissels, het treinbeveiligingssysteem ERTMS is aangesloten en de bovenleiding is omgebouwd naar 25kV.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer