BorgWarner elektrificeert turbocharger • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

BorgWarner elektrificeert turbocharger

BorgWarner is een grote naam als het gaat om componenten in de aandrijflijn van trucks en bussen. Het meeste bekend is het om turbochargers, maar op de IAA liet BorgWarner zien dat het serieus meedoet in de elektrificatie van aandrijflijnen.

“Ja, turbo’s doen we nog steeds, maar we willen een compleet aanbod bieden als het gaat om aandrijfsystemen, ook als die hybride of elektrisch zijn”, vertelde Holger Gabriel van BorgWarner TurboSystems op de IAA. Een van de eerste zaken die hij echter liet zien was een High Efficiency Turbo. Direct daarna stelde Gabriel echter de eBooster voor: een elektrische compressor die aan een turbocharger kan worden gekoppeld. De turbo krijgt dan door de elektrische ondersteuning extra kracht – zie hier de geboorte van de eTurbo.

Het samenvoegen van componenten voor meer efficiency is iets dat BorgWarner vaker doet. De Electric Drive Module bijvoorbeeld is een elektrische motor èn een transmissie ineen, speciaal geschikt voor bedrijfswagens. De Fuso e-Canter maakt er bijvoorbeeld gebruik van. Maar er kan nog meer bij: bij de Integrated Drive Module zit er naast de motor en de transmissie ook nog de elektronicamodule bij. Superhandig, maar nu nog in ontwikkeling en pas verkrijgbaar in 2021.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer