‘Bosch blijft heel hard groeien’. Die boodschap had Dr. Ralf Bulander, lid van het dagelijks bestuur bij Bosch voor de aanwezige pers tijdens de IAA. “Alleen al de omzet uit componenten voor de automobielindustrie stijgt dit jaar met vier procent. Dat is twee keer zo snel als de hele automobielindustrie. De activiteiten gericht op voor vrachtwagens en offroadvoertuigen stijgen zelfs met zeven tot acht procent.”
* Sterke groei truck gerelateerde componenten
* 2600 onderzoekers werken aan e-mobiliteit
* Groei dieselinspuitsystemen stijgt met 30 procent
Dat komt grotendeels door de explosieve groei van zware trucks in China, India en de VS waar groeicijfers van respectievelijk 8, 45 en 18 procent genoteerd worden. Het steeds drukker wordende verkeer baart Bulander ook zorgen. “Lastwagen sinds oft auch eine Last. Door de vele files en congestie in de binnensteden worden Nutzfahrzeugen minder nützlich. Deels komt dat omdat nu al de helft van alle mensen in grote steden woont. In 2050 zal dat tweederde deel van de wereldbevolking zijn. De politiek vraagt om antwoorden. En Bosch geeft daarop technische antwoorden. En niet alleen voor onder de motorkap maar veel meer ook internet gerelateerd. Door onze hardware en meer en meer ook onze software, stijgt het efficiënt gebruik van bedrijfsvoertuigen.”
Toch blijft Bosch naast alternatieve aandrijvingen zeker ook de dieselmotoren verder ontwikkelen. “We zullen nog jarenlang beroep moeten doen op verschillende brandstoffen”, waarschuwde Bulander. “Tegen 2025 zal nog 90 procent van alle bedrijfsvoertuigen op diesel rijden. In 2030 zal echter één op de vier – in China bijna een op de drie – nieuwe bedrijfsvoertuigen al elektrisch aangedreven zijn. “Indien we de toekomst van het vrachtverkeer veilig willen stellen, mogen we de productie van alternatieve brandstoffen uit hernieuwbare bronnen, niet buiten beschouwing laten”, aldus Bulander die verder in het midden liet welke soort brandstof dan in zijn optiek de voorkeur zou moeten krijgen. Wel stelde hij dat Bosch op het gebied van e-mobileit wereldleider wil worden.
Of dat wellicht al is. Want ongeacht welke vorm van e-mobiliteit, Bosch heeft er een toepassing voor. Van 36 Volt motoren voor transportfietsen tot complete elektrische aandrijvingen voor bestelauto’s en fuel cell toepassingen voor zware trucks. Voor dat laatste werkt Bosch niet alleen samen met Nikola Motor Compagny maar ging het onlangs ook een strategisch partnerschip aan met het Chinese Weichai Power.
Bosch denkt niet alleen aan technieken voor nieuwe voertuigen. Dankzij een elektrische as, die retrofit in opleggers van vrachtwagens ingebouwd kan worden, kan er ook door het huidige wagenpark voordeel gehaald worden uit e-mobility. Met deze techniek kan er namelijk bij het remmen energie teruggewonnen worden die andere aggregaten weer kunnen gebruiken. Bosch heeft berekent dat er zo bijvoorbeeld bij een koeloplegger tot 10.000 euro per jaar op brandstof bespaard kan worden.
Veel (CO2)-besparing verwacht Bulander ook van meer en slimmere connectivity. Door bedrijfsvoertuigen met elkaar te verbinden worden transportsystemen efficiënter. Dat biedt niet alleen een oplossing voor de overbelaste wegen maar ook efficiëntie logistieke bedrijven. “Onze oplossingen zorgen ervoor dat het goederenverkeer niet tegen de grenzen van de groei aanloopt.”