Ga naar hoofdinhoud

Branche: “Extra subsidie schone vrachtauto’s noodzakelijk”

TLN, EVO en KNV zijn onaangenaam verrast door het bericht dat het subsidiebudget voor Euro 5 en EEV trucks nu al is uitgeput.

Volgens de organisaties leidt dit ertoe dat ondernemers onvoldoende geld hebben om te investeren in schone vrachtauto’s. Daardoor kunnen zij stadscentra moeilijker bevoorraden, omdat veel gemeenten alleen de schoonste vrachtauto’s toelaten. Dit terwijl eerder was toegezegd door het ministerie dat er voldoende subsidie zou komen voor schone vrachtauto’s.
 
In maart is volgens SenterNovem, de partij verantwoordelijk voor de subsidieverlening, het aantal aanvragen enorm gestegen. De oorzaak hiervan ligt volgens SenterNovem in de aangekondigde aanpassing van de bedragen voor het zwaardere segment, Euro 5 vrachtauto’s met een vermogen vanaf 225 kW. Subsidiebedragen voor deze voertuigen zijn per 1 april aangepast van 2.500 euro naar 500 euro.
 
In 2006 hebben EVO, TLN en KNV met een tiental gemeenten en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat een convenant ondertekend waarin afgesproken is dat er samen gewerkt gaat worden aan verbetering van de luchtkwaliteit in binnensteden. Het instellen van milieuzones in diverse steden heeft ertoe geleid dat ondernemers op grote schaal moeten investeren nieuwe, schonere voertuigen.
 
In het convenant is afgesproken dat ondernemers versneld investeren in schonere vrachtauto’s of voertuigen voorzien van roetfilter. Omdat dit een enorme impact heeft voor het bedrijfsleven, heeft het Rijk beloofd hier voldoende subsidiemogelijkheden tegenover te stellen. TLN, EVO en KNV roepen het ministerie van VROM op om snel een nieuw budget ter beschikking te stellen. De organisaties schatten in dat er dit jaar nog minimaal 8.000 nieuwe euro 5 voertuigen worden afgeleverd. “Op basis van de huidige regeling komt dat neer op minimaal 15 miljoen euro benodigde subsidie. Het bedrijfsleven neemt zoals afgesproken haar verantwoordelijkheid op het gebied van luchtkwaliteit. Hetgeen enorme impact heeft op de financiën van ondernemers. Subsidie is de afgesproken compensatie voor deze inspanningen. Een nieuw subsidiebudget is dan ook noodzakelijk”, aldus de branche-organisaties.
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer