Brengt de NTG MAN een gouden toekomst? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brengt de NTG MAN een gouden toekomst?

In 2020 is het 105 jaar geleden dat de eerste MAN truck het levenslicht zag. Tevens is het 20 jaar geleden dat de TG-range van MAN het levenslicht zag. Op 10 februari 2020 wordt de nieuwe MAN truckrange – nu nog onder de codenaam NTG – gepresenteerd. TTM.nl kon echter al een kijkje nemen bij de nieuwe MAN. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_6_32}

Voordat u in juichen uitbarst en denkt dat TTM.nl weer eens de primeur heeft: dat klopt en tegelijk ook niet. Ja, we mochten onlangs in München om een hoekje kijken en zagen daar de nieuwe truck, maar we moesten ook meteen beloven daar niks over te vertellen. Strictly confidential. En omdat februari 2020 nog heel ver weg is kijken we eerst maar eens terug naar de TG-serie zoals we hem nu kennen.

Trucknology
Eerst even een huiskamervraag: waar staat TG voor? Denkt u maar even na…. Tijd is om, het staat voor Trucknology Generation. Trucknology, een nogal gekunstelde combinatie van trucks en technology, en dat vonden we twintig jaar ook al zo. De toenmalige hoofdredacteur van TTM.nl was niet zo enthousiast over ‘Trucknology’ en vroeg bij de introductie aan de dichtst bij staande MAN-engineer wie die term toch in vredesnaam verzonnen had. ‘Nou, eehhh… ik’, kwam er toen wat benepen uit bij de Duitser…

De Trucknology Generation werd in 2000 gepresenteerd als opvolger van de F2000, L2000 en M2000. Allereerst met de TG-A, een trekker in de klasse A  voor de lange afstand met een reeks aan cabinevarianten. Zo waren er de L, LX, XL, XLX en ook nog de XXL. De TG-A werd geproduceerd in Múnchen, Salzgitter en Krakau. Een jaar na de eerste introductie volgde op de Bauma de 4×4 versies van de TG-A. In eerste instantie had de TG-A een D28 zescilinder diesel. In 2004 kwam MAN op de proppen met de nieuwe D26, maar ook met de D20 diesel met common rail technologie. Pas in 2019 zou die worden ingewisseld voor de D15 motor, die meteen 230 kg lichter was. De TG-A was trouwens meteen succesvol. Hij won in 2001 de International Truck-of-the-Year Award.

EfficientLine
In 2005 introduceerde MAN de volgende stap in de TG-serie: de TGL en de TGM. Weer succesvol want de TGL werd Truck-of-the-Year in 2006. Na zeven jaar werd afscheid genomen van de TG-A en werden de TGX en TGS geïntroduceerd. Weer een schot in de roos, met de titel ‘International Truck-of-the-Year 2008’ als gevolg. Daarna werd met succes Euro 6 geïntroduceerd en zette MAN in op het verder verfijnen van truck en aandrijflijnen, onder meer met het EfficientLine concept. TCO is uiteindelijk het kernbegrip als het om inzet van vrachtwagens gaat. Maar de laatste jaren is MAN bezig om ook bij chauffeurs wat meer imago te kweken, met onder meer de Lion Edition en de Commander Series. Tegelijk kijkt de Münchener truckfabrikant overduidelijk naar de toekomst, met de elektrisch aangedreven eTGM en eTGE.

NTG
De levenscyclus van een truck is standaard langer dan bij een personenauto, zo’n vijftien tot twintig jaar. Maar goed, dan mag er ook wel wat nieuws komen. En dat komt er ook. “Begin 2020 , om precies te zijn op 10 februari, zullen we onze nieuwe generatie vrachtwagens presenteren”, aldus Joachim Drees, CEO van MAN. De nieuwe lijn gaat nu nog schuil onder de codenaam New Truck Generation (NTG). “Deze NTG vervangt de huidige en enorm succesvolle productlijn die sinds de introductie in 2000 miljoenen keren in talloze varianten is verkocht. MAN’s nieuwe vlaggenschip is ontworpen om normen te stellen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en connectiviteit – niet alleen voldoende aan de eisen van vandaag voor als het gaat om digitalisering, automatisering en aandrijfsystemen, maar ook voor die van morgen. Deze nieuwe truckgeneratie is ontwikkeld op basis van concrete eisen van onze klanten om hun werk en dat van de chauffeurs eenvoudiger, efficiënter en comfortabeler te maken. Het is niet alleen een nieuwe vrachtwagen, maar eerder een geïntegreerde transportoplossing. Het voertuig zal indruk maken op zowel transportbedrijven als de chauffeurs”, aldus Drees.

Indruk
Daar moeten we Drees absoluut gelijk in geven. We hebben de nieuwe MAN gezien en ja, die maakt indruk. De truck is de laatste tijd al diverse malen opgedoken in zogeheten spionagefoto’s en daaruit is af te leiden dat de nieuwe generatie de huidige cabine-opbouw zal blijven gebruiken. Op en aan de cabine zijn echter voldoende nieuwe features aangebracht zodat de MAN ‘NTG’ in één oogopslag herkenbaar is. Hij onderscheidt zich voldoende van de vorige generatie. Het interieur is, dat mogen we vast wel verklappen, volledig vernieuwd, met innovatieve features. Dat staat vast. Zeker is ook dat de nieuwe MAN waar het gaat om aandrijflijnen voorlopig nog vertrouwt op de bestaande motor en transmissie. Vanaf 2022 komt de 13-liter Traton-motor in de MAN. Maar ook zonder die nieuwe aandrijflijn is er al een fikse besparing op het brandstofverbruik haalbaar, belooft MAN.

De truckfabrikant telt net als wij af naar 10 februari 2020. Een nieuwe productielijn voor de cabine van de NTG is inmiddels in werking gesteld. MAN laat momenteel zelfs twee tot drie exemplaren van de nieuwe truck van de productielijn lopen, hebben we met eigen ogen kunnen zien. De NTG wordt momenteel dan ook volop getest en gefinetuned. Alles is er klaar voor en het lijkt er dan ook sterk op de nieuwe MAN NTG een gouden toekomst tegemoet gaat.

#newgeneration
#trucknology
#golden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer