‘Brexit bemoeilijkt handel en logistiek’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Brexit bemoeilijkt handel en logistiek’

Nieuwe handelsafspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk moeten in ieder geval zorgen voor een gelijk speelveld, eenvoudige douaneregels en efficiënte goederenstromen. Dit stelt ondernemersvereniging Evofenedex na een rondgang onder meer dan honderd bedrijven die importeren uit of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Een kwart van deze bedrijven ondervindt nu al hinder van de onzekerheid over de Brexit.

Evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, startte de rondgang onder bedrijven om een beeld te krijgen van hun zorgen over de Brexit en hun wensen voor een nieuw handelsakkoord. De resultaten hiervan staan in ‘Brexit, belangrijke belangen.’

Uit de rondgang van evofenedex onder aangesloten bedrijven blijkt dat vrijwel alle bedrijven bezorgd zijn over de gevolgen van een Brexit. Het overgrote deel van de bedrijven vreest complexere douaneprocedures (72 procent), meer administratieve rompslomp (50 procent), hogere invoerrechten (47 procent), vertragingen aan de grens (44 procent) of hogere vervoerskosten (30 procent). Nieuwe handelsafspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moeten volgens evofenedex daarom zorgen voor vrije markttoegang, een gelijk speelveld, een eenvoudig douaneregels- en procedures zonder douaneheffingen, een efficiënte goederenstroom en gelijke producteisen. Zo’n 25 procent procent van de ondernemers ondervindt nu al hinder door de onzekerheid over de Brexit – zo stellen Britse partners beslissingen of investeringen uit.

De EU start deze maand de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de praktische invulling van een Brexit. evofenedex roept de Nederlandse overheid op om zich maximaal in te zetten voor de Nederlandse handelsbelangen in het Europese onderhandelingsmandaat. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk de derde handelspartner van ons land, goed voor zo’n 300.000 banen. In totaal exporteerden bedrijven in 2015 voor 38 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Belangrijke exportproducten zijn toestellen voor telecommunicatie, medicijnen en groente- en fruit. Daartegenover staat een import van 21 miljard euro.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer