Brexit raakt ook transport en logistiek • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brexit raakt ook transport en logistiek

De Nederlandse economie ondervindt flinke schade van de Brexit. Het ING Economisch Bureau past de vooruitzichten aan op basis van een nieuwe werkelijkheid. Marieke Blom ING hoofdeconoom Nederland: “Ik wil de economische pijn in perspectief plaatsen: we verwachten geen recessie, wel minder economische en werkgelegenheidsgroei dan we eerder dachten.“ De transportsector beweegt mee op de veranderingen die groothandel en industrie raken.

englandDoor de Brexit is een onzekere periode aangebroken waarbij de economische groei in het Verenigd Koninkrijk stokt. Als Britse consumenten en ondernemers op de rem gaan staan, raakt dat de Nederlandse economie. Bijna 4 procent van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) en 300.000 banen zijn te danken aan het VK. Maar niet alleen een lagere Britse vraag treft exporteurs, het pond staat ook onder druk ten opzichte van de euro. Hierdoor worden Nederlandse producten flink duurder voor de Britten.

Van alle Nederlandse sectoren doet de groothandel de meeste zaken met het VK. Zo gaat ruim tien procent van de wederuitvoer naar de andere kant van de Noordzee. Een lagere Britse groei leidt tot vraaguitval. Ook maakt een duurdere euro ten opzichte van het pond de Nederlandse groothandel minder concurrerend.

Overtreding cabotage in Engeland valt meeWanneer het vertrouwen onder consumenten daalt kan dit leiden dat tot uitstel of afstel van bestedingen. Met name duurzame consumptiegoederen en horeca worden getroffen. Marieke Blom: “De economische schade zit hem in de kleine dingen. Een etentje laten schieten, een minder dure telefoon kopen of dat zomerjurkje toch maar laten hangen.”

De transport en logistieksector beweegt conjunctureel gezien mee met de opdrachtgevers in de industrie en groothandel. Er zijn ook logistieke VK-specialisten die zich extra flexibel moeten tonen als de vraag afneemt Een directe grote verschuiving van transportstromen is ook niet te verwachten. In het VK is de nautische infrastructuur niet ingericht op het ontvangen van grote zeeschepen. Overladen in andere grote Europese zeehavens als Rotterdam op kleinere schepen of vrachtwagens bij import vanuit Azië blijft daarom ook bij een Brexit nodig.

 

Eén reactie op “Brexit raakt ook transport en logistiek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer