Ga naar hoofdinhoud

Breytner en Technische Unie emissievrij door Rotterdam

Vanaf deze maand vervoeren transporteur Breytner en groothandel Technische Unie hun goederen binnen Rotterdam met drie nieuwe volwaardige zero emissie trucks: 100 procent elektrische vrachtauto’s. De twee koplopers in duurzame logistiek worden bij dit project ondersteund door de gemeente Rotterdam en het Europese project FREVUE.

Net als andere steden kampt Rotterdam met problemen die verbonden zijn met goederenvervoer in de stad: NOx-uitstoot, fijnstof en geluidsoverlast. Door de groei van online aankopen nemen deze problemen nog toe. Om daar iets aan te doen maken overheid en bedrijfsleven zich via het Rotterdamse programma Logistiek 010 samen sterk voor slimme, duurzame oplossingen. Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: “In Logistiek 010 werken we met een groeiend aantal partners aan meerdere projecten om de luchtkwaliteit én de bereikbaarheid van de Rotterdamse binnenstad te verbeteren. De nieuwe elektrische vrachtwagens van Breytner en Technische Unie zijn mooie voorbeelden van deze samenwerking.”

Breytner Zero Emission Transport heeft zijn elektrische wagenpark sinds deze maand uitgebreid met twee 19 tons vrachtwagens van het Oosterhoutse merk Emoss: een verdubbeling van het aantal. De aan de Waalhaven gevestigde transporteur kan hierdoor zijn emissievrije dienstverlening in Rotterdam verbreden van mode- en meubelsector naar onder meer de facility-, en bouwsector. Ook elektrisch verhuizen kan vanaf nu in Rotterdam. Breytner gaat hiervoor samenwerkingen aan met Mondial Movers R. Vlot, Synergy Health en Condor Transport.

TTM.nl reed voor editie #3 van dit jaar door Rotterdam met een Emoss van Breytner

Sinds begin juni rijdt Technische Unie voor het eerst met een elektrische truck van Emoss in de Rotterdamse binnenstad. De groothandel in technische installatiematerialen belevert de stad met deze wagen vanuit haar vestiging in Strijen. Voor Technische Unie is dit een tweede pilot om ervaring op te doen met elektrische mobiliteit, als voorbereiding op de toekomst van emissievrij logistiek transport in de binnensteden.

De inzet van de nieuwe elektrische trucks in Rotterdam maakt deel uit van een project van het Europese programma FREVUE (Freight Electric Vehicles in Urban Europe), waarin ook Rotterdam en FIER Automotive uit Helmond partner zijn. In het kader van het project zullen de trucks de komende drie jaar nauwkeurig worden gemonitord. De analyse van deze data zorgt vervolgens voor input voor

vervolgstappen en opschaling naar grotere aantallen. FREVUE ondersteunt het project met geld en kennis. Langenberg: “Rotterdam ondersteunt momenteel bedrijven die elektrische voertuigen aankopen om gebruik te maken van de subsidieregelingen van FREVUE. Deze regeling is bedoeld om de exploitatie van vrachtvoertuigen met nuluitstoot aan te moedigen.”

Volgens FREVUE projectleider Jos Streng laten de ontwikkelingen in Rotterdam zien dat zero emissie stadslogistiek geen theorie meer is, maar serieuze business. “Steeds meer (transport)bedrijven zien dat volledig elektrische bedrijfsauto’s passen bij hun behoeften. Maar het aanbod van deze auto’s is nog beperkt en de prijs is hoog.” Om dit te doorbreken heeft de gemeente Rotterdam een Declaration of Intent opgesteld om vrachtwagenfabrikanten aan te zetten meer en sneller elektrische voertuigen op de markt te brengen. FREVUE partners hebben deze intentieverklaring overgenomen; op Europees niveau wordt nu ook het belang ervan ingezien.

Voor de gemeente Rotterdam zijn deze projectresultaten een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Streng: “Met het oog op de toekomst moet het plan van aanpak van FREVUE worden opgeschaald. Dat is noodzakelijk om de stad tot een betere en gezondere plaats te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer