Britten strenger rond rijtijden en cabinekamperen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Britten strenger rond rijtijden en cabinekamperen

Vrachtwagenchauffeurs moeten goed uitgerust zijn en kunnen geen loopje nemen met de veiligheid van henzelf en andere weggebruikers. Om deze redenen heeft de Britse toezichthouder DVSA haar handhavers de opdracht gegeven hogere boetes uit te delen voor het overtreden van de rij- en rusttijden. Ook op cabinekamperen wordt gehandhaafd en beboet met 350 euro.

Tot op heden kon je in Groot-Brittannië enkel een boete krijgen als de overtreding plaatsvond op de dag van de vaststelling door een handhaver, of als er langdurig met de rijtijden werd geknoeid, bijvoorbeeld door manipulatie van de tachograaf.

De handhavers van de DVSA mogen binnenkort de tachograafgeschiedenis van elke chauffeur, ook buitenlandse, nakijken. Zijn er teveel uren gereden of is er te weinig gerust, dan wordt er per overtreding 350 euro boete uitgedeeld. In de 28 dagen kunnen maximaal vijf overtredingen worden vastgesteld. Zijn er vijf overtredingen, dan bedraagt de boete dus circa 1700 euro. Chauffeurs die niet uit Groot-Brittannië komen, dienen direct te betalen. Doen ze dat niet, dan gaat de truck aan de ketting tot er wel betaald is. Het maakt overigens niet uit of de overtredingen zijn begaan in het Verenigd Koninkrijk of daarbuiten.

Het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de cabine, het zogeheten cabinekamperen, wordt ook niet meer in alle gevallen getolereerd in het Verenigd Koninkrijk. Als cabinekamperen gebeurt op een plek waar dat overlast veroorzaakt, kan de DVSA een boete opleggen van 350 euro. Overlast kan volgens de DVSA inhouden dat de vrachtwagen op een parkeerhaven langs de kant van de weg staat, maar ook als er sprake is van geluidsoverlast, achtergelaten afval of asociaal gedrag.

Volgens DVSA is het doorbrengen van de 45-uurs rust in een cabine niet de juiste manier om uit te rusten en werkt het een mindere verkeersveiligheid en slechte leefomstandigheden voor de chauffeur in de hand.

De nieuwe regels zijn nog niet officieel ingesteld, maar als dat wel zo is laat de DVSA dat middels berichtgeving weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer