Brussel wil wetgeving wegvervoer aanpassen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brussel wil wetgeving wegvervoer aanpassen

Vorige week vergaderden in Brussel de stakeholders van het Europese wegvervoer. Eurocommissaris van Transport Violeta Bulc liet weten dat de Europese Commissie eigenlijk geen nieuwe wetgeving wil, maar bestaande wetgeving wil aanpassen zodat deze beter kan worden uitgevoerd en gehandhaafd.

tent_bulcTLN was aanwezig bij de vergadering en tekende het volgende op: ‘Het was goed om te zien dat een deel van ons 13-punten plan, dat wij eerder aan de Europese Commissie hebben aangeboden en besproken, ook terugkwam in de diverse presentaties en voorstellen. Voorlopig zijn het allemaal voorstellen, er komen komende tijd diverse consultatierondes waar TLN natuurlijk weer input kan geven. Dit is ook hard nodig, want er zijn ook ideeën in omloop die niet in belang zijn voor de efficiëntie van onze sector. Dit moeten we dus trachten te voorkomen. We willen een gelijk speelveld in Europa, waar EU-wetgeving door de verschillende lidstaten hetzelfde geïnterpreteerd wordt. De Europese Commissie heeft allereerst gekeken naar de status van de bestaande wetgeving. De grootste struikelblokken in de huidige transportwetgeving zijn volgens de Europese Commissie onder andere de regels omtrent de weekendrust in de cabine (mag het nu wel of niet), verbod op brievenbusmaatschappijen, te veel ruimte in interpretatie cabotage waardoor er verschillen staan tussen lidstaten, grensoverschrijdende inzet van voertuigen onder de 3,5 ton en handhavingsproblemen in Europa.  In het algemeen wil de Europese Commissie dat er geen nieuwe wetgeving komt, maar dat de huidige regels duidelijker en simpeler worden gemaakt. Hierdoor kan een eenduidige interpretatie worden gerealiseerd en kunnen de regels beter worden aangepast aan de belangen van de sector. Deze zienswijze van de Europese Commissie past precies in de voorstellen die TLN in het 13-punten plan hebben besproken. Wij willen niet zozeer nieuwe wetgeving, als wel betere wetgeving en eenduidige interpretatie waardoor een gelijk speelveld in Europa wordt gecreëerd. Brussel wil de komende tijd gaan kijken of ze nieuwe wetgeving kunnen maken waarmee de onduidelijkheden rondom wekelijkse rust, verbod op brievenbusfirma’s, cabotage, al dan niet liberalisering van de markt, verbetering van handhaving, huurvoertuigen en grensoverschrijdende voertuigen onder de 3,5 ton worden opgelost. Ook kijkt de Commissie of er sociale regels voor het wegvervoer nodig zijn. De plannen zal de Europese Commissie waarschijnlijk begin 2017 presenteren.’

Bron: TLN

Eén reactie op “Brussel wil wetgeving wegvervoer aanpassen

  • jan

    Brussel gaat weer eens wat veranderen….. Het moet duidelijker en simpeler, wat denkt de kijker ? vergeet het maar weer, wederom een slag in de lucht die niets zal helpen. Brussel staat veel te ver van de gewone mensen en de kleine en middelgrote bedrijven om goed en adequaat te kunnen reageren. Brussel maakt alleen de wetten zo dat deze voor de multinationals aantrekkelijk zijn en niet voor Jan met de pet, die zuigen ze helemaal leeg. Met dank aan de “vrienden” in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer