‘Buiten auto’s volgen met Dynafleet app’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Buiten auto’s volgen met Dynafleet app’

(april 2013) – De Dynafleet app die Volvo vorig voorjaar introduceerde, is bedoeld als praktische aanvulling op de Dynafleet boordcomputer. Het is een handig hulpmiddel voor medewerkers die niet alleen op kantoor, maar ook buiten snel toegang willen hebben tot informatie uit Dynafleet online.

TTM2013_4_32_33_ict_dynafleet_foto1
Met de Dynafleet app logt Dirk van den Akker buiten in op Dynafleet online. “Ik kan zo snel opvragen waar een auto is, zodat ik weet hoe laat hij op de thuisbasis is.”

Alle 25 trekkende eenheden van Van der Maat Transport en Logistiek uit Son zijn voorzien van een Volvo Dynafleet boordcomputer. “Maar ik ben de enige die met de Dynafleet app werkt”, zegt wagenparkbeheerder Dirk van den Akker. Die gebruikt hij op de momenten dat hij niet op kantoor zit.“Omdat ik ook verantwoordelijk ben voor het laden en lossen sta ik regelmatig buiten bij de loods”, vertelt Van den Akker. “Via de app

kan ik dan snel opvragen waar een auto is, zodat ik weet wanneer die op ons terrein aankomt.”

Van der Maat is onder meer gespecialiseerd in transport op Spanje en Italië en binnenlandse distributie. “Als een auto in de buurt van de thuisbasis rijdt en we willen weten wanneer hij precies aankomt, klik ik hem op mijn iPhone aan. Op een klein kaartje verschijnt dan de positie. Die wordt ook in tekst weergegeven, met een plaats- en straatnaam”, licht Van den Akker toe. “Op basis daarvan kan ik vrij nauwkeurig bepalen wanneer de auto bij ons is.”

Rusttijden

TTM2013_4_32_33_ict_dynafleet_foto2
De Dynafleet app geeft naast de positie van de truck ook informatie over het verbruik en rijstijl van de chauffeur.

“In de app kan ik ook zien welke chauffeur achter het stuur zit”, zegt Van den Akker. Klik je op de naam van de chauffeur, dan worden de gereden uren en rusttijden weergegeven. Dat vindt Van den Akker praktisch voor trucks die internationaal rijden. “Als een auto in Luxemburg is, heeft hij zonder onderbreking nog ongeveer vier uur nodig om in Son te komen”, noemt Van den Akker als voorbeeld. “Maar als de chauffeur nog moet rusten, duurt het natuurlijk langer. Daar heb ik met de app meteen inzicht in.”

Ook bij een technische storing van een auto onderweg, kan hij snel reageren. Van den Akker: “Als de storing optreedt terwijl ik niet op kantoor zit, vraag ik via de Dynafleet app op waar de wagen is. Daarna bekijk ik met de Volvo Dealer Locator app waar de dichtstbijzijnde werkplaats is en geef dat aan de chauffeur door.” Zit Van den Akker wel op kantoor, dan kijkt hij gewoon in Dynafleet Online, de backofficesoftware bij de Dynafleet boordcomputer. “Ik gebruik hiervoor dezelfde login als voor de app, die voor Dynafleet gebruikers gratis is.” De app is beschikbaar voor iPhone en iPad en te downloaden via de Apple App Store.

Verbruik

Een andere functie van de Dynafleet app is het volgen van het verbruik en de rijstijl  van de chauffeur. Voor elk voertuig houdt de app het brandstofverbruik bij. Ook berekent de software voor elke chauffeur een brandstofefficiëntiescore voor vier gebieden: ‘anticiperen en remmen’, ‘gebruik van motor en versnellingsbak’, ‘snelheid aanpassen’ en ‘stilstand’. Elke score kan worden opgesplitst in specifieke parameters voor detailinformatie. Een wagenparkbeheerder heeft zo altijd een actueel inzicht in het verbruik, de rijstijl van de chauffeurs en de gebieden waarop verbeteringen mogelijk zijn. “Deze functie gebruik ik momenteel niet”, zegt Van den Akker. “Wij maken in Dynafleet Online wekelijks een uitdraai van het verbruik per auto en sturen daarop onze chauffeurs aan.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in TTM.nl magazine van april 2013. Feiten, namen, omstandigheden en andere details waren correct ten tijde van deze eerste publicatie. De redactie beseft dat deze in de tussentijd veranderd kunnen zijn. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Foto’s: Henk Riswick – www.henkriswick.nl

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer