Ga naar hoofdinhoud

C- en M-bestanden in orde bij bezoek ILT?

De Inspectie Transport & Logistiek komt tegenwoordig bij veel transportbedrijven op bezoek. Niet voor de koffie, maar om een bedrijfscontrole uit te voeren. Wie zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft, kan forse boetes opgelegd krijgen. Vooral hiaten in de C- en M-bestanden zijn vaak de oorzaak van boetes.

Transport en Logistiek Nederland legt op haar website uit wat je moet doen om een bedrijfscontrole op de naleving van de rij- rusttijden en digitale tachograaf te overleven. Volgens TLN werd afgelopen jaar bij dergelijke controles veelvuldig de maximale boete opgelegd.

Waar een vervoerder vroeger de tachograafschijven van de chauffeurs moest verzamelen en deze tijdens een bedrijfscontrole moest overleggen, dient hij tegenwoordig de zogenaamde C- en M-bestanden aan te leveren. De praktijk leert echter dat er bij de aanlevering van de gevraagde data vaak veel C- en M- bestanden ontbreken. C-bestanden zijn afkomstig van de chauffeurskaart en M-bestanden zijn afkomstig van het massageheugen van de tachograaf. C-bestanden moet een vervoerder aanleveren van alle tijdens de controle ingezette chauffeurs en M-bestanden dient hij aan te leveren van alle tijdens de controle ingezette voertuigen.

Een voorbeeld: een ingezet huurvoertuig. Is hiervan een M-bestand beschikbaar? Als dat niet zo is, dan kan de boete oplopen tot wel 4.400 euro per dag, zolang er gegevens ontbreken. Is er een uitzendkracht ingezet en is hiervan geen C-bestand beschikbaar? Dan kan de boete wederom oplopen tot wel 4.400 euro per dag. Afhankelijk van het aantal fte’s in de onderneming kunnen boetes uiteindelijk oplopen tot wel 82.000 euro.

TLN biedt aan om bij de versnelde training ‘Rij- rusttijden en digitale tachograaf’ stil te staan bij de bedrijfscontroles van IL&T en hoe er voor te zorgen dat alle C- en M-bestanden aanwezig zijn. Ook kan TLN Consultancy met de TLN Rijtijdenscan vooraf melden of alle benodigde gegevens aanwezig zijn en welke fouten meer aandacht vragen binnen de onderneming. Wie daar in geïnteresseerd is kan zich daarvoor aanmelden bij TLN.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer