Het schijnt tegenwoordig een verwerpelijk idee te zijn dat chauffeurs in een truckcabine moeten slapen. Best vreemd als je er over nadenkt, want truckfabrikanten doen er alles aan om het chauffeurs naar de zin te maken. TTM.nl genoot voluit van wat de cabines te bieden hebben in de Cabtest editie 2018. [TTMnl2018_5_32]
Het is twee jaar geleden sinds de vorige Cabtest. Toen testen we de allergrootste cabines, echte paleizen, nu vroegen we de zeven Europese truckfabrikanten om een maatje Kleiner. Geen paleizen dus, maar meer rijtjeshuizen. Zes fabrikanten konden aan onze wensen voldoen, alleen DAF niet. Dat had enkel de topversie van de Truck-of-the-Year 2018 ter beschikking: een XF Super Space Cab, in plaats van de Space Cab die hier op zijn plek was geweest. Iveco stuurde ons een Hi-Way, MAN kwam met de TGX XLX, uit Stuttgart reed een Actros BigSpace naar de test, Renault stuurde een T Sleeper Cab en uit Zweden kwam de Volvo FH Globetrotter. Scania kon kiezen voor de S met laag dak en vlakke vloer maar stuurde de R-series Highline met motortunnel en hoog dak. De organisatie van de Cabtest is in Britse handen, daarom zijn alle trekkers in 6×2-configuratie en met het stuur aan de verkeerde kant (‘the right side’, zeggen de Britten dan).
DAF XF 530 FTG Super Space Cab






De stahoogte in de DAF is 2,10m, dankzij de Super Space Cab. Omkleden op de motortunnel is goed mogelijk. Er is meer dan een kubieke meter aan opbergruimte, voornamelijk verdeeld over drie ruime kasten boven de voorruit en twee schuiflades met koel- en nog een kast onder het bed. Wie een serieuze weekendtas met kleding voor een week meeneemt kan die echter nergens goed kwijt.
De DAF heeft talloze kleinere opbergruimtes, zoals de van buiten toegankelijke kast aan de bestuurderskant. Ook is er een flessenhouder voor een anderhalve literfles en drie bekerhouders. Wie zijn laptop kwijt wil of een bord eten wil neerzetten, kan de uittreklade uit het middengedeelte van het dashboard gebruiken. Opladen van de smartphone kan met 3 12V-aansluitingen of twee USB-poorten. Zowel bij het bovenste als onderste bed is er opbergruimte tegen de achterwand.
Bij de twee bedden heeft de onderste slaper het meeste ruimte, ongeveer 10 procent meer dan de man boven. De onderste is ook de baas over de bedieningsunit. Die zitten bij zijn bed. Het bovenste bed beklimmen met de ladder is omslachtig. Dan liever wat klauteren. DAF’s Night Lock geeft een veilig gevoel ‘s nachts.
De gordijnen zijn weliswaar bruin-zwart gestreept, maar ze laten in ieder geval geen licht door. Een fijne sfeer ‘s avonds is te creëren met onder meer dim- en LED-verlichting.
De DAF combineert zakelijke, wat harde materialen met slijtvast tapijt en een zacht matras. Overdag kan de chauffeur de temperatuur makkelijk regelen met een unit aan zijn rechterzijde.
Iveco Stralis AS Hi-Way






Als je werkdag erop zit is maar één ding belangrijk in de cabine, en dat is voldoende ruimte. Leefruimte, bergruimte, ruimte voor je spullen. De Stralis XP levert dat, met het stuur weggeklapt beweeg je je makkelijk. De motortunnel is 22 cm hoog, maar tussen de stoelen is vloer mooi vlak. Met 193 cm hoogte kan de gemiddelde Nederlandse chauffeur rechtopstaan in de Hi-Way cabine. Al staande zien we twee documentvakken en drie grote kasten boven de voorruit. De kasten zijn wel diep en wat donker als je kleine spulletjes zoekt. De twee bergruimtes onder het onderste bed zijn ook van buitenaf toegankelijk, al kun je er dan minder goed natte spullen in opbergen. Naast de chauffeursstoel zit een vak waar wel drie anderhalve liter flessen in passen. Onder het bed vinden we een kleine opberglade en een grote koelkast. We missen een goede (uitklap)tafel om de laptop neer te zetten. Het tafeltje bij het bed voldoet niet. Donker maak je het door het zonnescherm aan de gordijnen te bevestigen. Het bovenste bed laat zich netjes wegklappen tegen de achterwand. Op het onderste bed heb je dan voldoende ruimte over. Leeslampjes zijn er, evenals de bediening van standverwarming en verlichting. De standverwarming hield het tijdens onze nacht in de Stralis lekker warm, maar langer dan negen uur is hij niet in te stellen. Het matras van het onderste bed vonden wij wat stevig, maar we hadden er wel een goede nacht op.
MAN TGX XLX






Wie de nacht in een truck moet doorbrengen wil het comfortable hebben en warm en de XLX-cabine van de MAN TGX stelt daarin zeker niet teleur. Het matras is van de goede dimensies en is niet te hard of te zacht. Goed om te melden is dat in deze test nog de 2017-configuratie van de XLX-cabine werd getest, maar het is wel eerlijk om te laten zien hoe de 2018-cabine eruit ziet. Dat scheelt namelijk vooral in de ruimte op de vloer. De koelkast zit in de nieuwe versie helemaal onder het bed, alleen de unit met handrem (nogal groot) staat er nu nog. In de nieuwe versie zit ook een volledig bovenbed, in plaats van de hangmat uit de 2017-editie. Tegen de achterwand vinden we een slimme opbergruimte, met de bediening voor licht en verwarming in het midden, maar ook 12V- en USB-aansluitingen. Een echt tafeltje ontbreekt in de MAN, maar de uitgeschoven koelkast kan ook zo dienst doen. De MAN heeft de minste stahoogte in deze Cabtest, maar 188 cm is nog altijd voldoende. De opbergruimte in de MAN is goed voor elkaar, met ruime kasten boven de voorruit en lades in het dashboard. Wie zijn baggage op het onderste bed zit, kan een rail omhoog trekken die verschuiven er van tijdens rijden voorkomt. Ook nieuw in de 2018-versie zijn leeslampjes met verstelbare steunen, zodat ze alle kanten op te draaien zijn. Opvallend in de MAN, het verschil in interieurkleur. Het beige-kunststof zoals op de foto’s te zien is doet veel warmer aan dan het grijs van het originele testmodel.
Mercedes-Benz Actros L BigSpace






De vloer van de Mercedes-Benz Actros bevindt zich op 167 cm hoogte en dat betekent dat er vier treden en dus vijf stappen nodig zijn om in de truck te komen. De BigSpace cabine komt volumineus over, al kan dat ook komen doordat er maar één bed aanwezig is. Vanachter het stuur is het vrij makkelijk om op de vloer te komen. Het stuur is weg te klappen en een opstapje is er niet want de vloer is echt helemaal vlak. De Actros heeft dat als enige in deze Cabtest. De zitting van de passagiersstoel is opklapbaar, wat bewegen in de cabine vergemakkelijkt. Het middelste deel van de cabine steekt wel wat ver naar binnen. De stahoogte is met 195 cm goed. De Actros heeft heel veel opbergruimte: boven de voorruit bijvoorbeeld, maar ook op en in het dashboard. Onder het bed vinden we twee afsluitbare ruimtes, en uitschuifbare lades, eentje met koelkast. Als de lades dicht zijn kunnen ze als tafeltje gebruikt worden. In het dashboard vinden we bij de bijrijdersstoel ook een uitklapbaar tafeltje. Aan het begin van de nacht hadden we moeite om het gordijn goed dicht te krijgen. Er bleef wat licht komen aan het einde van de gordijnrail. Bij het lezen van de nachtliteratuur zaten wij trouwens regelmatig in de lichtbundel. Niet handig. De sfeerverlichting, met diverse kleuren, is geweldig. We sliepen goed op de matras, al is die het smalst van allemaal in deze Cabtest. De standverwarming deed het prima en liet ons de ganse nacht onder zeil in 19°C precies.
Renault T Sleeper Cab






In de vorige Cabtest was de Renault T de glorieuze Winnaar, dus we zijn benieuwd hoe hij het twee jaar later gaat doen. De ontwerpers hebben de vrije hand gekregen, en dat zie je terug in de cabine. Die is aan de voorkant smaller dan aan de achterzijde, wat het comfort achterin ten goede komt. Het stuur is echter ook horizontaal wegklapbaar. Het instrumentarium is allemaal redelijk intuïtief te bedienen. Het dashboard is van wat hard materiaal. Van achter het stuur is het stap van 19 cm naar de vloer, maar dat zorgt er wel voor dat viezigheid van schoenen bijvoorbeeld echt bij de pedalen kan blijven en het geen smeerboel wordt. De ruimte boven de voorruit, in het dashboard en onder het bed zijn in orde. De koelkast onder het bed is lekker groot, het matras steekt charmant een beetje uit. Het matras is overigens 15 cm dik en van stevigheid precies goed. Handig is de control-unit, die zit aan een draadje dus je kan hem gewoon naast je leggen. Alle functies zijn daarmee gewoon vanaf bed te bedienen. Er is geen bovenbed dus kunnen we echt naar het plafond staren. Doen we niet, want we slapen goed in de Renault. De gordijnen laten geen licht door, we moeten ‘s morgens echt ze opzijschuiven voor wat daglicht. De standverwarming doet het goed maar is wel wat lawaaiig. Bij het bed zien we trouwens ook 12V, 24V en USB-aansluitingen. De Renault T heeft een eigen karakter, maar hij biedt veel comfort en praktisch gemak.
Scania R450 Highline






Scania heeft sinds onze vorige Cabtest haar truckrange vrijwel volledig vernieuwd, en daarom is het interessant om te zien hoe het nieuwe chauffeurshuis van het juist bij chauffeurs geliefde merk presteert. Scania vaardigde een R-cabine af met hoog dak. Bij een nieuwe cabine zou je denken dat die qua ruimte nieuwe normen zet, maar dat valt bij de Scania mee. HIj is van gemiddelde dimensies. Wat ze bij Scania wel bijzonder goed voor elkaar hebben is de ergonomie. Zo is de eerste traptrede bijvoorbeeld het laagst van allemaal en dat geldt ook voor de hoogte van de vloer. De Scania scoort topwaarden als het gaat om toegang van de cabine. De R-cabine heeft een motortunnel van 16 cm, maar chauffeurs vinden een scheiding van werk- en leefcompartiment vaak helemaal niet erg. Het dashboard richt zich erg op de chauffeur, wat helemaal niet verkeerd is. Er zijn veel opbergruimtes, en aflegplekken vinden we veelal rondom de zitplaats van de chauffeur. Weggestopt in het dashboard, voor de bijrijdersstoel, zit een klaptafeltje. Heel handig. Zet je laptop er op en je kan zo een paar uur werken (en ja, wij spreken uit ervaring). Het onderste bed waar wij op gaan liggen is nergens de beste in, maar wij liggen gedurende de hele nacht prima. De Scania is, zeker als hij stilstaat, heel erg stil. Makkelijk is dat de afstandsbediening tegen de achterwand ook een draadje heeft èn een groen lichtje, zodat je hem ‘s nachts makkelijk vindt. De standverwarming zetten we op 20°C en we slapen vervolgens als een roos.
Volvo FH 460 Globetrotter






De FH is er behalve met een slaapcabine met twee grote cabines: de Globetrotter en de Globetrotter XL. Wij hebben de gewone Globetrotter, het meest geschikt voor iedereen die niet regelmatig hoeft te cabinekamperen. De Volvo scoort niet top als het gaat om de instap, de stahoogte is met 1,98 m wel prima voor elkaar. De motortunnel, eigenlijk is het meer een lichte verhoging, is 10 cm hoog. Niet hinderlijk, en je hebt veel ruimte om te bewegen. Als je achter het stuur vandaan komt moet je wel om de unit met de pook heen manoeuvreren. Veel chauffeurs zweren erbij, maar zorg dan voor soepele heupen. Staand op de vloer zien we drie ruime kasten boven de voorruit en een kastenrij tegen de achterwand, want de FH heeft geen bovenste bed. Onder het bed vinden we veel ruimte, inclusief een ruime koelkast. Aan hoofd- en voeteneinde van het bed vinden we opbergplekken, plus een smalle opbergplek tegen de achterwand. Daar zit ook de controle-unit, een beetje Apple-achtig met kleine knoppen. Bovendien zit de unit in het midden, waardoor je er echt voor moet gaan zitten om hem te bedienen. We zetten de standverwarming aan en die is in het begin wat lawaaiig, maar dat wordt snel minder. De gordijnen goed laten sluiten gaat wat lasting. We slapen goed op het (IKEA?)-matras maar als we ‘s morgens wakker worden is de accu zo goed als leeg, doordat we de telefoon opladen en de standkachel. Het accu monitoring system had een software bug. Inmiddels heeft Volvo een sterker accusysteem op de FH als optie.
Conclusies
Een Cabtest is niet zomaar een test uit de losse pols; er wordt serieus gemeten door ons testteam. De zeven slaapcabines werd doorgemeten en beslapen om uiteindelijk beoordeeld te worden op 19 criteria. Alle waarden warden netjes genoteerd. Na bestudering van de resultaten kwamen de geleerden er achter dat de kwaliteit van de cabine van de gemiddelde vloottruck bijzonder hoog is. Geen chauffeur hoeft zich bekocht te worden als hij met welk merk ook op pad wordt gestuurd, want de trucks scoorden allemaal minimaal 3 van de 5 beschikbare punten in elke categorie. Een hoog niveau dus.
Toch is er wel onderscheid te zien in de eindresultaten. Eigenlijk zijn er drie groepjes ontstaan. De DAF, Iveco en MAN liggen dicht bij elkaar, al scoort de MAN met zijn 2018-update nog een paar extra punten. Iets daarboven staan de Mercedes-Benz Actros en de Volvo FH, die ongeveer gelijk scoren. Dan blijven er nog maar twee over. Als tweede eindigt de Renault Trucks T. Diens success in de vorige CabTest was dus geen toeval. Die designers snappen echt wat een chauffeur wil. Dan blijft er nog maar één deelnemer over: de nieuwe Scania R Highline. Scania heeft veel tijd, aandacht en geld gestopt in het chauffeurshuis van de nieuwe R- en S-series, dus het zou gek zijn als hij niet goed scoorde. De Scania oogstte veel lof van ons testteam, maar gaat ook objectief met de eer strijken dankzij slimme ergonomie en lage geluidsniveaus. Dat maakt hem tot de terechte winnaar van de Cabtest 2018!
TEKST: ARJAN VELTHOVEN, COMMERCIAL MOTOR | FOTO’S: COMMERCIAL MOTOR
In onderstaand document vindt u alle metingen aangaande zicht, geluid, toegankelijkheid en dimensies van de hier geteste cabines
tabellen