De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor het wegvervoer zitten muurvast. Maandag hebben vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers de hele dag aan tafel gezeten, maar kwamen niet nader tot elkaar. Dat meldt Jan Heilig van FNV Bondgenoten op zijn weblog.
“Onze hele dag is naar de klote en we zijn helemaal niks opgeschoten. Van 11.00 tot 19.00 uur hebben we hier gezeten”, verwoordt Heilig de stemming bij de chauffeurs aan het einde van de dag. Volgens Heilig hebben de werkgevers een analyse van de situatie waarin de transportsector op dit moment verkeert gepresenteerd. Het ging om een drietal punten. Ten eerste zijn er de afgelopen maanden enorme veranderingen gaande: kredietcrisis, problemen kredietverstrekking aan de sector, verslechterende economische situatie, recessie in een aantal landen. Ten tweede geeft de conjunctuurenquete onder transportbedrijven dalende omzetten aan, het vertrouwen aan werkgeverszijde is het laagst in afgelopen 6 jaar. Ten derde: de rentabiliteitsverwachtingen van de transportsector in 2008 zijn verre van rooskleurig: voor het binnenlands vervoer 0,2 procent en een dalende lijn; voor het grensoverschrijdend vervoer -2,6 procent en ook een dalende lijn. Na hun presentatie kwamen de werkgevers met een set voorstellen die volgens Heilig niet meer dan 4,4 procent loonsverhoging waard zijn. Een stap terug dus van het eerste voorstel van 18 september, waarin de werkgevers 5 procent loonsverhoging boden, vindt Heilig. “Uiteindelijk -na een hele dag heen en weer gepraat te hebben- erkenden de werkgevers dat we gelijk hadden en dat hun nieuwe bod niet meer dan 4,4 procent waard is. Dat was en is uiteraard niet de bedoeling. Zij zullen hun bod van 5 procent, in welke vorm dan ook, in ieder geval gestand doen.” FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van 6 procent.
“We zijn vandaag dus geen steek opgeschoten”, concludeert Heilig. Hij moedigt chauffeurs aan kruipacties voor te bereiden, gezamenlijk uit te rijden, werkonderbrekingen te organiseren en andere acties op te zetten. Op 6 november is de volgende onderhandelingsronde.
Transport en Logistiek Nederland heeft al eerder gezegd geen commentaar te willen geven tijdens de CAO-onderhandelingen en wil dan ook niet reageren op het weblog van Jan Heilig.