Celstraf voor smartphone achter het stuur • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Celstraf voor smartphone achter het stuur

De nieuwe regering heeft een wetsvoorstel in voorbereiding dat het smartphonegebruik in de auto strenger straft. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil zelfs dat de straffen net zo streng zijn als voor dronken rijden. Een celstraf moet dan ook mogelijk zijn. Dat meldt Trouw.

Donderdag werd bekend dat het aantal ongelukken in Nederland de afgelopen vier jaar fors is toegenomen. Geschat wordt dat circa 1 op de 4 ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding van het verkeer door de smartphone.

Een hogere strafmaat is een van de maatregelen, zegt VVN.  “Bestuurders die een ongeluk veroorzaken door het gebruik van hun mobiel, verdienen eenzelfde strafmaat als mensen die roekeloos of met te veel drank op rijden”, aldus een woordvoerster. “Het zijn bewuste keuzes waarmee je anderen in gevaar brengt.” Ook de sociale norm moet veranderen. “Net zoals het door de Bob-campagne de norm is geworden om niet te drinken als je in de auto stapt, moet het de norm worden om tijdens het rijden een speciale app in te schakelen of offline te gaan. Er zijn al veel apps die automatisch op een bericht antwoorden, zodra­­ iemand in de auto zit, zoals Automodus­­, In-Traffic Reply en Drive Safely Keep Focused. “Het moet weer normaal worden dat je ook weleens onbereikbaar bent.”

Bron: Trouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer