Ga naar hoofdinhoud

Chauffeur veel te druk achter het stuur

Mensen die beroepsmatig achter het stuur zitten zijn vaak zo druk met andere zaken dan het rijden zelf, dat zij een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Dat laat een Brits onderzoek zien onder ruim 2.500 chauffeurs.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Britse verkeersveiligheidsorganisaties Brake en Green Flag onder 4.640 weggebruikers, waarvan 2.500 chauffeurs van trucks of bestelauto’s.
 
Vijftien procent van de chauffeurs eten minimaal eenmaal per week een maaltijd achter het stuur. Dat is veel hoger dan de vier procent van de weggebruikers die dit doen en niet beroepsmatig achter het stuur zitten.
Het onderzoek liet ook zien dat chauffeurs twee zo vaak de wet overtreden door niet handsfree te bellen tijdens het rijden. Elf procent van hen doet dat minimaal een keer per week. Van de niet-chauffeurs gaf vijf procent toe dit meer dan eens per week te doen.
 
Volgens de onderzoekers geven de resultaten aan dat chauffeurs te veel dingen tegelijk doen achter het stuur en daardoor een risico nemen wat betreft hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. De organisaties Brake en Green Flag roepen werkgevers op om hun werknemers te instrueren om niet te eten of te bellen tijdens de rit.
 
Eerder onderzoek toonde al aan dat eten tijdens het rijden de reactietijd vermindert. Het eten van een zakje chips bijvoorbeeld vermindert de reactietijd al met 29 procent. Ook mobiel bellen moet volgens de Britse onderzoekers in de ban worden gedaan. Ook handsfree bellen, omdat het onderzoek ook aantoont dat  niet het (handsfree) bellen zelf de reactietijd vermindert, maar het bezig zijn van de chauffeur met de conversatie dat de aandacht vermindert.
 
In juni vorig jaar werd een Nederlande vrachtwagenchauffeur in Wales veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken en een rijverbod van een jaar voor het eten van een bord spaghetti tijdens het rijden. Klik hier om de politiefilm van die overtreding nog eens te zien.

 


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer